Maaseutu viehättää asuinympäristönä suurta osaa suomalaisista. (Kuva: Ville Miettinen)

Yleisradion teettämän tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas suomalainen haluaa asua maalla. 11 prosenttia haluaa mieluiten asua suuren kaupungin keskustassa.

Suuren kaupungin reunamilla haluaisi asua 23 prosenttia, pikkukaupungissa tai taajamassa 28 prosenttia, maaseudun haja-asutusalueella 30 prosenttia ja ulkomailla seitsemän prosenttia Yksi prosentti ei osannut sanoa.

Ylen mukaan Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara näkee tuloksen mahdollisena vastalauseena kehitykselle.

– Toisin kuin lisää kantakaupunkia ajavat intressiryhmät kertovat että kaikki haluavat asua kantakaupungissa, kaikki tutkimusevidenssi niin nuorilta kuin vanhemmilta tukee edelleen samantyyppistä asumistoivemiljöötä, hän kommentoi.

Maaseudun haja-asutusalueen Vaattovaara määrittelee tarkoittavan Kainuun ja Lapin metsiä, aidosti sellaista aluetta, jossa talojen väliset etäisyydet ovat valtavia.

Se, miten suomalaiset nyt asuvat, vaihtelee lähteestä riippuen, Yle huomauttaa.

Kuntaliiton mukaan 78 prosenttia suomalaista asuu kaupungeissa. Suomen ympäristökeskuksen mukaan kaupunkiseutujen osuus väestöstä on 70 prosenttia.

Keskustelua siitä missä ja miten ihmiset haluavat asua on käyty aktiivisesti Helsingin yleiskaavakäsittelyn yhteydessä. Vaattovaara ja eräät muut tutkijat arvostelivat kantakaupungin asukasmäärän lisäyssuunnitelmia. Perusteluna kriittisyydelle on esitetty aiempia tutkimustuloksia.

Kantakaupungin tiivistämistä taas on puolustettu sillä, että asuntojen hintakehitys kertoo, että kantakaupungin asunnoista on eniten puutetta ja siksi niitä pitää rakentaa.

On myös huomautettu, että kantakaupungin tiivistäminen ei estä ketään asettumasta asumaan muualle.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*