Pysäköinti on yksi kaupunkisuunnittelun keskeisiä keskustelunaiheita.

Yleisradio kertoo, että pysäköintinormien purkaminen voisi alentaa asuntojen hintaa Helsingin keskustassa 20−30 prosenttia. Yle kertoo konsulttitoimisto Sitossa tehdyistä laskelmista.

Siton kaupunkisuunnittelija Pekka Vehniäinen katsoo, että pysäköintinormit johtavat kalliimpiin ja isompiin asuntoihin.

– Poliitikoilla on käsitys niin kutsutusta standardiperheestä, joka tarvitsee yhden tai kaksi autoa. Se ei pidä paikkaansa. Suurimmassa osassa kaupunkiasuntoja, erityisesti kerrostaloissa, asuu yksi tai kaksi ihmistä. Heillä on joko yksi auto tai ei autoa lainkaan, Vehniäinen sanoo Ylelle.

Pysäköintinormit nostavat pienten asuntojen rakentamisen suhteellista hintaa, sillä myös niille on rakennettava autopaikka. Siitä Vehniäisen mukaan seuraa, että pieniä asuntoja rakennetaan vähemmän kuin tarvittaisiin.

Keskusteluissa on esitetty, että parkkipaikkojen hinta ei sisältyisi asunnon hintaan, vaan siitä maksettaisiin erikseen. Vehniäinen ei kuitenkaan usko, että muutos tapahtuu ainakaan pian. Erikseen maksettavan parkkipaikan hinnaksi arvioidaan ainakin 40 000 euroa. Parkkipaikan markkinahinta jää kuitenkin 10 000 euroon.

Vehviläinen katsoo, että nykyisin autopaikoista maksavat myös ne, jotka eivät sellaista tarvitse eivätkä käytä.

Svenska Ylen juttu luettavissa täällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä