Puuteollisuuden ylijäämämateriaalien hyötykäyttöä kehitetään ympäristöministeriön rahoittamassa kiertotaloushankkeessa.

Puuteollisuuden ylijäämämateriaalien hyötykäyttöä kehitetään ympäristöministeriön rahoittamassa kiertotaloushankkeessa. Uusia käyttökohteita voisivat olla elementit ja rakenteet alue- ja maisemasuunnittelussa.

Mukana hankkeessa ovat Viitasaaren kaupunki ja Keski-Suomessa vaikuttava neljän kunnan omistama Kehittämisyhtiö Witas Oy sekä FCG Finnish Consulting Group.

Hankkeessa luodaan puualan toimijoille uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä edistetään puun käyttöä kiertotalouden keinoin. Lisäksi hankkeessa kehitetään yhteistyömahdollisuuksia eri tahojen, kuten kaavoituksen, suunnittelun ja paikallisten puualan yritysten, välillä.

Hanke on osa ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelmaa, jonka tavoitteena on edistää puurakentamista, sen osaamista ja vientiä.

Koealustana Viitasaaren ekologinen puurakentamisen alue

Hankkeen koealustana toimii Viitasaaren Haukirinne ja sen Arboretum-alue, joka soveltuu maastoltaan ja sijainniltaan erinomaisesti testikohteeksi.

-Kiertotalous ja ekologinen puurakentaminen ovat aluekehityksen keskiössä Viitasaarella. Alueella sijaitsee myös lukuisia puualan yrityksiä, mikä tuo mahdollisuuksia uusien resurssiviisaiden puunkäyttöratkaisujen kehittämiseen, aluearkkitehti Helena Raatikainen kertoo hankkeen erkityksellisyydestä.

-Pioneerihanke tuo Haukirinteen alueen kehittämiseen kokonaan uuden näkökulman ja ulottuvuuden sekä laajentaa Arboretum-alueella tehtävän suunnittelutyön soveltamisalaa, Raatikainen sanoo.

Tukea myös aluekehitykselle

-Haluamme herätellä eri tahoja miettimään jo suunnitteluvaiheessa, miten paikallisia ylijäämämateriaaleja voi hyödyntää nykyistä tehokkaammin ja monipuolisemmin, FCG:n kiertotalouden ja rakennetun ympäristön johtava asiantuntija, DI Jutta Laine-Ylijoki kertoo.

– Haluamme osaltamme edesauttaa kiertotalousajattelun sisällyttämistä rakennushankkeisiin ja tuoda kokeellisen suunnittelutyön kautta esille puun kiertotalouden mahdollisuuksia alue- ja maisemasuunnittelun sekä rakentamisen prosesseissa. Haluamme lisäksi edistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja tukea aluekehitystä, Laine-Ylijoki linjaa.

Kun hanke vuoden 2020 lopulla valmistuu, tuotoksena on opas kiertotalouden ja puun mahdollisuuksista aluesuunnittelun eri vaiheissa ja mittakaavoissa. Opas suunnataan erityisesti kuntien maankäytön ja rakentamisen ohjauksesta vastaaville viranomaisille ja päätöksentekijöille. Sitä voidaan hyödyntää myös puurakentamisen kiertotaloutta edistävässä aluesuunnittelussa.

(Lähde: FCG Oy)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä