Kesälomien jälkeen ruuhkaa puretaan terveyskeskuksissa yleensäkin, mutta nyt ruuhkat ovat monessa kunnassa normaalia pahemmat.

Turku tiedotti torstaina, että sen terveysasemien ajanvarauspuhelimessa ja koronaneuvontapuhelimessa on ruuhkaa. Samanlaisia viestejä on tullut elokuun alussa eri puolilta Suomea.

Johtaja Tarja Myllärinen Kuntaliitosta sanoo, että hoitojonot pitenevät tyypillisesti kesälomakausien jälkeen. Nyt jonot uhkaavat venyä tavanomaista pidemmiksi, koska keväällä koronapandemian levitessä kiireetöntä hoitoa ajettiin alas ja kontrollikäyntejä siirrettiin.

– Osa potilaista ilmoitti tuolloin itse, ettei halua tulla varatulle ajalle.

Tilanne on hankala ja vaikeutuu edelleen, mikäli rajoituksia otetaan uudelleen käyttöön.

– Kuntaliiton toive on, että kun jonoja puretaan, valvontaviranomaiset suhtautuisivat poikkeustilanteeseen sallivasti eivätkä määräisi uhkasakkoja. Uhkasakoilla uhkaaminen ei auta ketään, sillä terveydenhuollon henkilöstö tekee parhaansa.

Sakkoja ei herkästi kirjoitella

Myllärisen esittämä toive on kuultu. Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Mikko Floréen sanoo, ettei tällaisessa tilanteessa uhkasakkoja kovin herkästi ole tulossa.

– Uhkasakko ei tilannetta varmaankaan parantaisi.

– Tilanne on haastava, sillä korona-aika on vaatinut monilta kunnilta erityisjärjestelyjä. Olemme suhtautuneet hyvin ymmärtäväisesti kuntien tilanteeseen, sillä yksi ja sama henkilöstö ei riitä kaikkeen mahdolliseen.

MainosJonojen kertymiset ovat AVIn tiedossa, mutta toisaalta on huomattu, että paikka paikoin hoitoon voinut päästä etenkin keväällä ja alkukesästä hyvinkin nopeasti, kun osa potilaista on tartuntatilanteen takia perunut hoitoaikojaan.

Poikkeusolojen päätyttyä hoitotakuu on jälleen voimassa. Floréen sanoo, etteivät kansalaiset kuitenkaan ole kannelleet yksittäisiä yhteydenottoja enempää terveyskeskusten jonoista.

Myös Valviran terveydenhuollon valvontaosaston johtaja Helena Mönttinen on ymmärtävällä kannalla. Hän huomauttaa, että syksyn tilannekuva on vielä epäselvä mutta että sairaanhoitopiirien tilanne on tuskin ainakaan helpottumassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Koronaoireiden vuoksi apua etsivien on pakko päästä vaivattomasti ja heti tutkimuksiin ja vastaanotoille. Asia vain on näin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*