Attendo aloitti aikanaan Puolangalla sote-palvelujen tuottamisen, mutta yrityskaupan myötä kunnan kumppani on viime vuodet ollut Terveystalo. (Kuva: Pekka Moliis)

Terveystalo jatkaa Puolangan kunnan sote-palvelujen tuottajana vuosina 2021-2025. Sopimus sisältää lisäksi kaksi optiovuotta. Puolanka yritti jatkaa aiempaa sote-palvelujen hankintaansa kuuden vuoden suorahankintana Terveystalo Kuntaturva Oy:ltä, mutta Kilpailu- ja kuluttajavirasto puuttui peliin. Hankinnasta päätti Puolangan kunnanhallitus viime viikolla. 

Pakon edessä kunta käynnisti uuden kilpailutuksen, johon Terveystalon lisäksi osallistui myös Pihlajalinna ja Mehiläinen. Hankinta suoritettiin ns. käänteisenä hankintana, jossa yrityksiltä kysyttiin minkä tason palvelut kuntalaisille järjestyvät 14,6 miljoonalla eurolla vuodessa.

Puolangan ja Terveystalon tuoreessa sopimuksessa on huomioitu myös sote-uudistuksen mahdollinen maaliin pääsy. Tosin Ylä-Kainuun suunnalla ei hirveitä vetoja asian puolesta ole ilmeisesti lyöty.

-Sopimuksessa on kyllä huomioitu rajoittamislain ehdot. Eihän sitä tiedä, mitä valtiovalta saa aikaan, naurahtaa pormestari Harri Peltola.

Puolanka ulkoisti sote-palvelunsa vuoden 2013 alussa, kun se irtaantui Kainuun hallintokokeilusta. Aiemmin palvelujen tuottajana toimi Attendo, joka yrityskaupan vaihtui Terveystaloksi. Aiempi sopimuskausi päättyi vuoden 2019, jonka jälkeen Puolanka yritti ostaa palvelut suorahankintana, mutta sen osalta peliin puuttui viranomaiset.

-Kuntalaiset ovat olleet todella tyytyväisiä kotikunnassa saamiinsa palveluihin. Kainuun hallintokokeilun aikana palvelut karkasivat sadan kilometrin päähän, Peltola kertoo.

Laittomaan suorahankintaan puuttuessaan Kuluttaja- ja kilpailuvirasto teki syksyllä markkinaoikeudelle esityksen, jotta Puolangan kunnalle määrättäisiin 120 000 euron seuraamusmaksu suorahankintapäätöksen johdosta. Markkinaoikeus käsittelee aikanaan asiaa oman aikataulunsa mukaan.

-Se on oma prosessinsa, jossa menee joku vuosi ennen lopullista päätöstä. Ja kaiken lisäksi aivan turha prosessi, pormestari Harri Peltola arvioi.  

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä