Ensi vuoden alusta lukien tieto kuntalaisen pitkittyneestä työttömyydestä liikkuu entistä liukkaammin Kelan ja kunnan välillä.

Kunnat ovat kritisoineet pitkään sitä, kuinka vaikeaa on saada tietoa oman kunnan työttömien tilanteesta. Syksyn aikana eduskuntaan tuleva työttömyysturvalain muutos pitää sisällään esityksen, joka helpottaisi tiedonkulkua Kelan ja kuntien välillä. Samalla myös työllisyydenhoitoon uskotaan saatavan uutta puhtia.

 

-Kyseinen tietojen luovutusta koskevan pykälän muutos on tarkoitus liittää isompaan työttömyysturvalain muutosta koskevaan hallituksen esitykseen, jonka TEM antaa tänä syksynä, kertoo asiaa valmisteleva hallitussihteeri Pekka Paaermaa sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosastolta.

Tällä hetkellä tiedonsiirron Kelan ja kuntien välillä estää vahva tietosuoja, joka määrittää mitä tietoja työttöminä olevista saadaan ulospäin antaa. Kun kuntiin lähtee Kelasta lasku työmarkkinatuen kuntaosuudesta, niin matkassa on pelkkä nimilista.

Ongelma tiedossa

Kunnat ovat tuoneet tiedonkulkuun liittyvää ongelmaa esiin useissa yhteyksissä ja ongelma on tunnistettu myös Kelassa. Viime keväänä Kuntalehden haastattelema Kelan etuusjohtaja Anne Neimala kertoi lakimuutoksesta ja suuntaviivoja Kelan tekemästä muutosesityksestä nykyiseen lainsäädäntöön.

-Olemme tehneet esityksen lakimuutoksesta, joka mahdollistaisi tietojen antamisen jo 200 päivää työmarkkinatuella olleista. Samoin esitämme, että voisimme luovuttaa tietoja henkilöistä, jotka putoavat päivärahalta työmarkkinatuelle. He ovat olleet siinä vaiheessa jo 500 päivää työttöminä ja kuntien olisi helpompi tarttua heihin ja auttaa työllistämään, Kelan etuusjohtaja Anne Neimala kertoi tuolloin.

Voimaan 2017

Lakimuutoksen uskotaan parantavan kuntien mahdollisuuksia auttaa työttömäksi jääneitä kuntalaisia takaisin työelämään ja katkaista työttömyyden pitkittyminen. Kaiken sujuessa suunnitellusti, on lakimuutos voimassa jo reilun kolmen kuukauden päästä.

-Voimaantulo olisi jo 2017 alussa, jos kaikki menee suunnitellusti, hallitussihteeri Pekka Paaermaa vahvistaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*