Kunnallisten palvelujen nettokustannukset vuonna 2014 olivat yhteensä yli 28 miljardia euroa. Tuosta summasta suurimman osan eli 69 prosenttia nappasi sosiaali- ja terveystoimi.

Toimeentulosta on tullut entistä pitkäaikaisempi tukimuoto suomalaisille. Useimmissa perhetyypeissä toimeentulotuen tarve on kasvanut vuosien 2011-2014 välisenä aikana. Vuonna 2014 toimeentulotuen bruttomenot olivat Suomessa 744,8 miljoonaa euroa. Tiedot käyvät ilmi valtiovarainministeriön julkistamasta peruspalvelujen tilaa koskevasta raportista.

Kunnallisten palvelujen nettokustannukset vuonna 2014 olivat yhteensä yli 28 miljardia euroa. Tuosta summasta suurimman osan eli 69 prosenttia nappasi sosiaali- ja terveystoimi. Opetus- ja kulttuuritoimen osuus oli noin 26 prosenttia.

Hoitoa saatavilla

Perusterveydenhuollossa asiakaskäyntien määrä on pysynyt viime vuosina lähes ennallaan. Uudet hoitokäytännöt ovat vähentäneet vuodeosastohoidon potilaiden, hoitopäivien ja hoitojaksojen määrää. Samalla tyytyväisyys perusterveydenhuollon palveluihin on kasvanut.

Erikoissairaanhoidon kiireettömän hoidon saatavuus on raportin mukaan parantunut. Samoin hoidon vaikuttavuus on erikoissairaanhoidossa parantunut, mutta tuottavuus on laskenut viimeisen viiden vuoden

Oppi ei mene perille

Tuoreessa raportissa kiinnitetään huomiota siihen, että perusopetuksen päättävän ikäluokan osaaminen on koulutuksen ulkopuolisten arviointien mukaan laskussa. Matematiikan taidot ovat kokeneet kolauksia ja oppilaiden väliset osaamiserot kasvaneet.

Peruskoulujen määrä on vuosien 2008-2014 laskenut 490 koululla ja lakkautuslistalla on ollut erityisesti pieniä kyläkouluja. 40 prosenttia alle 50 oppilaan kouluista on saanut laittaa ovet lukkoon. Oppilaiden lukumäärä vastaavana aikana on pudonnut 18 000 oppilaan verran.

Raportin mukaan perusopetuksen käyttökustannukset olivat vuonna toissa vuonna 8 500 euroa oppilasta kohden. Korkeimmat kustannukset olivat Lapissa (9 500) ja matalimmat Pohjois-Pohjanmaalla (7 900).

Nuorisotyöhön kunnat käyttivät vuonna 2014 noin 115 euroa nuorta kohden eli hiukan yli 200 miljoonaa euroa. Liikuntatoimen käyttökustannukset samaan olivat lähes 670 miljoonaa euroa.

 

Peruspalvelujen arvioinnin tila-raportti valtiovarainministeriön sivuilla

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Had the same reaction. I also totally agree with you. I think one of the premises of science fiction is to criticise the current world we are by using fuirstutic settings sort of. It’s using one example taken at an extreme to criticise some aspect of the reality, in my opinion.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*