Toimittajajärjestöt haluavat muutoksia julkisuuslakiin.

Toimittajajärjestöt ehdottavat julkisuuslain muuttamista niin, että se koskisi jatkossa myös yksityisiä yrityksiä, yhdistyksiä ja säätiöitä, jos julkinen valta – esimerkiksi kunta, maakunta tai valtio – käyttää niissä määräysvaltaa.

Yhdistykset toimittivat ehdotuksensa julkisuuslain muuttamisesta oikeusministeriölle keskiviikkona. Ne viittaavat ehdotuksessaan Ruotsin julkisuuslakiin, joka koskee myös niitä yksityisiä yrityksiä, joissa julkinen valta on määräävässä asemassa.

Yhdistykset toteavat, että julkisia toimintoja yhtiöitetään lisääntyvällä tahdilla. Kehityksen myötä vallankäyttö ja julkkisten varojen käyttö siirtyvät yleisön kontrollin ulottumattomiin. Esimerkkinä kehityksestä on toimittajien mukaan Länsimetro-hanke, johon liittyvistä huomattavista epäselvyyksistä on mahdotonta saada tietoa julkisuuslaissa olevan puutteen takia.

Ehdotuksen ovat tehneet Oikeustoimittajat, Kaupunkitoimittajat, Politiikan toimittajat, Taloustoimittajat, Terveystoimittajat ja Tutkivan journalismin yhdistys.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*