korona
Kasvomaskien kanssa on lähiaikoina vain opittava elämään. Jopa pesäpallokatsomossa. (Kuva: Pixabay)

Viikko viikolta kasvava koronatartuntojen määrä näkyy monella tasolla suomalaisten arjessa. Valtioneuvosto päätti ottaa uudestaan käyttöön maahantulon rajoituksen Suomen ja Islannin, Norjan, Ruotsin, Saksan, Slovakian ja Viron välisessä liikenteessä sekä Georgian, Kanadan ja Tunisian asukkaille, jotka matkustavat kotimaastaan Suomeen.

Esimerkiksi Ruotsin ja Viron matkustusrajoituksista luovuttiin viime viikolla, joten kauaa ei vapaista rajoista ennätetty nauttia. Jatkossakin työmatkaliikenne Ruotsin ja Viron suunnalta on mahdollista. Pohjoisessa myös rajayhteisön asukkaat voivat asioida vapaasti Suomen, Norjan ja Ruotsin välillä.

Maskisuosituksen päivitystä

THL päivitti torstaina suositustaan kasvomaskien käytöstä koskien koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheita. Ohjeet on tarkoitettu alueellisille viranomaisille hyödynnettäväksi, kun ne arvioivat alueensa epidemiatilannetta ja antavat alueillaan suosituksia maskin käytöstä.

Kiihtymisvaiheessa koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta/100 000 asukasta 14 vuorokauden aikana. Tuolloin ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä. Kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

MainosJos koronatilanne huononee ja siirrytään leviämisvaiheeseen, niin suojainten käyttöä laajennetaan edelleen. THL:n tiedotteen mukaan leviämisvaiheessa koronavirustartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin. Taudin ilmaantuvuus on noin 18–50 tapausta/100 000 asukasta 14 vuorokaudessa. Tartuntatapausten määrä kasvaa yli 10 prosentin vauhdilla, ja vain alle puolet tartuntalähteistä pystytään jäljittämään.

Viime viikolla tartunnanlähde jäi STM:n mukaan epäselväksi noin 44 prosentissa tapauksista, joten leviämisvaihe ei ole enää kaukana, ellei käännettä parempaan tapahdu. Tartuntoja on tapahtunut perhepiirissä, harrastustoiminnassa, oppilaitoksissa ja yksityistilaisuuksissa. Taustatiedot perustuvat 12 sairaanhoitopiirin ja Helsingin kaupungin ilmoittamiin tietoihin, joissa on mukana yli 200 tapauksen taustatiedot.

Tartuntaryppäisiin varautumista

Huonot uutiset koronatartuntojen suhteen näkyvät eri puolilla Suomea monin eri tavoin. Tautitilanteet vaihtelevat suuresti maan eri kolkilla ja tämä näkyy myös alueellisessa varautumisessa ja erilaisissa suosituksissa.

Eksoten alueella on tilanne tähän saakka ollut kohtuullisen rauhallinen, mutta neljä todettua koronatapausta tietää maskisuosituksen palaamista. Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula varoittaa siitä, että naapurimaakuntien tartuntaryppäät ovat mahdollisia myös Etelä-Karjalassa.

-Etelä-Karjalassa on nyt syytä varautua myös alueellisesti suuriin tartuntaryppäisiin, joita on myös lähimaakunnissa ilmennyt. Meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa koronaviruksen leviämiseen. Hyvä käsihygienia, turvavälit ja kasvomaskien käyttö silloin, kun turvavälejä ei ole mahdollista pitää, on ensiarvoisen tärkeää, muistuttaa Tuula Karhula.

Kuolee-huudot maskien läpi

Koronatilanteen kiihtyminen aiheuttaa huolta myös urheilutapahtumien järjestäjien joukossa. Viime viikonloppuna pelattiin pesäpallon SM-kullasta Kouvolassa ja jälkikäteen paljastui, että yleisön joukossa oli myös koronaan sairastunut henkilö. Kymsoten tiedotuksen mukaan kyseisellä katsojalla oli ollut puhelimessa käytössään Koronavilkku-sovellus.

Sotkamossa pelataan lauantaina pesäpallon SM-kullan ratkaiseva ottelu Jymyn ja Kouvolan kesken. Kainuussa maskisuositus on voimassa ainakin 30.9. saakka. Nähtäväksi jää, kuinka moni pesiskatsomoon menijä maskin kasvoilleen pistää.

-Meillä on täällä maskisuositus voimassa vielä ainakin tämän viikon ja olemme olleet yhteydessä Jymyyn, jotta ottelun aikana kuulutuksissa muistutetaan kasvomaskien käytöstä. Olemme suositelleet kasvomaskien käyttämistä myös iltatilaisuuksissa, Kainuun soten kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoo.

Ahopelto uskoo, että suosikkijoukkueen kannustus ei jää vajaaksi, vaikka kasvomaskit olisivat paikallaan. Hiukan kentältä tutut kuolee-kuolee-huudot kantavat myös maskien läpi.

-Kyllä meillä ainakin täällä töissä on ääntä riittänyt, vaikka maskit päällä ollaankin, Ahopelto naurahtaa.

Keski-Suomessa tiukkoja suosituksia

Äänekoskella ryöpsähti liikkeelle syyskuun puolivälissä liikkeelle koronatartuntarypäs, joka on saanut kaupungin ryhtymään tiukkoihin toimiin uusien tartuntojen estämiseksi. Itse järjestämissään tilaisuuksissa kaupunki jakaa kaikille osallistujille kasvomaskit ja suosittaa vahvasti niiden käyttöä.

Lisäksi kaupunki kerää henkilötietolain mukaisesti osallistujien yhteystiedot mahdollisen altistuksen jäljittämiseksi myöhemmin. Kaupunki edellyttää, että kaupungin tiloissa toimivat tapahtumajärjestäjät jakavat kasvomaskit yleisölle ja noudattavat muutoinkin THL:n ja ministeriöiden ohjeistuksia tapahtumaturvallisuuden varmistamiseksi.

Myös Jyväskylä on antamassa torstaina aiempaa tiukemman maskisuosituksen, joka koskisi kaikkia julkisia tiloja ja tapahtumia.

-Ajatus on, että annamme maskisuosituksen, joka koskee kaikkia julkisia tiloja ja tapahtumia. Samalla vetoamme opiskelijajärjestöihin, jotta he jättäisivät opiskelijatapahtumat järjestämättä. Tai vähintäänkin miettisivät järjestelyt niin, että korona olisi huomioitu ja tartuntariski minimoitu, kommentoi kaupunginjohtaja Timo Koivisto tulevaa maskisuositusta Keskisuomalaiselle.

Urheiluväki ihmeissään

Koronariski sai Kuusamossa marraskuun lopulla järjestettävän Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin Ruka Nordicin kisajärjestäjän Kuusamon Erä-Veikot päättämään, ettei tapahtumaan tänä vuonna yleisöä oteta. Yleisön jättäminen pois tietää järjestäjille mittavaa taloudellista tappiota, mutta urheilijoiden ja taustajoukkojen terveys on ykkösjuttu. 

Ensi talvena Suomessa pitäisi järjestää mc-viikonloppuja Levillä (pujottelu), Kontiolahdella (ampumahiihto) ja Lahdessa (pohjoismaiset hiihtolajit). Ruka tekee yhteistyö muiden kisajärjestäjien kanssa koronatilanteeseen vastaavan varautumissuunnitelman luomisessa.

Kuusamossa on myös organisaation sisäinen koronaryhmä. Tärkeä osa varautumista on koronatestauksen mahdollistaminen tapahtuman aikana. Valmiin varautumissuunnitelman hyväksyvät paikalliset viranomaiset.

-Tärkeänä osana valmisteluja on testausmahdollisuuden luominen, jotta eri tahot voivat testauttaa itsensä FIS:n, kisajärjestäjien ja viranomaisten ohjeistuksien mukaisesti, tapahtuman pääsihteeri Seppo Linjakumpu kommentoi Hiihtoliiton sivuilla.

Etenkin jääkiekossa on tullut esiin jo harjoituskaudella useita tartuntoja ja joukkoaltistumisia. Jääkiekkoliitto onkin jo ennakoinut, että tulevan kauden aikana jokaisessa sarjassa eivät joukkueet pysty samaa määrää pelejä pelaamaan. Sijoitukset lasketaan sarjataulukon pistemäärän sijaan pistekeskiarvon mukaan.

 

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*