Vaalikampanjoinnissa etenkin isoissa kaupungeissa ulkopuolinen tuki on tarpeen. (Kuva: Ville Miettinen)

Kaikkien valtuutettujen ja varasijalle päätyneiden on annettava vaalirahailmoitus, jossa avataan vaalikampanjan kustannuksia. Kuukausi ennen vaaleja voivat ehdokkaat tehdä kampanjansa tiimoilta ennakkoilmoituksen ja tätä mahdollisuutta on jo hyödyntänyt lähes 5600 ehdokasta.

Tähän päivään (3.6.2021) mennessä yli tuhannen euron ulkopuolisesta vaalitukipotista on ilmoittanut 251 ehdokasta. Täysin ilman ulkopuolista tukea ennakkoilmoituksen jättäneistä vaalitaistoon on käymässä tämän hetken tiedon mukaan lähes 80 prosenttia valtuustoehdokkaista.

Viime kuntavaaleissa yli 90 prosenttia vaalirahailmoituksen jättäneistä ilmoitti hoitaneensa kampanjansa ilman ulkopuolisia tukia. Todellisuudessa määrä lienee tätäkin suurempi, sillä vaalirahailmoitus vaaditaan vain valituksi tulleita valtuutetuilta tai varavaltuutetuilta. 

Eniten yli tuhannen euron kokonaistukia on kirjautunut aktiivisesti ennakkoilmoituksia jättäneiden vihreiden listalle. 77 vihreää ehdokasta on tähän mennessä ilmoittanut saavansa tukijoiltaan vähintään 1000 euroa tukea kampanjointiin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Demareilla tonnikerholaisia on tähän mennessä 61, vasemmistoliitolla 47, keskustalla 19, kristillisdemokraateilla ja perussuomalaisilla kaksi. RKP:n osalta yksi ehdokas on ilmoittanut vähintään 1000 euron vaalituesta, mutta määrä tulee kasvamaan merkittävästi viimeistään vaalien jälkeen, kun valtuutetuiksi tai varavaltuutetuiksi valinneet jättävät lopullisia vaalirahailmoituksiin.

Maasta se pienikin ponnistaa

Suurimmat vaalituet keräävät ehdokkaat löytyvät suurista kaupungeista ja suurista puolueista. Poikkeuksiakin tosin löytyy, sillä Oulussa ehdolla olen Aito suomalainen yhteislistan Junes Lokka ilmoittaa saaneensa vaalitukea yksityishenkilöiltä 6880,95 euroa. Myös vuoden 2017 kuntavaaleissa Lokka onnistui keräämään merkittävän tuen tukijoiltaan.

Helsingissä puolestaan Asukkaiden Helsinki yhteislistalla ehdolla oleva Yrjö Hakanen on jättänyt ennakkoilmoituksen 4680 euron tuesta. Vaikka Hakanen tällä kertaa onkin ehdolla yhteislistalla, niin yksi tukijoista on vahvan puoluetaustan omaava. SKP:n Pakila-Maunulan osasto on antanut Hakaselle 3000 euroa vaalitukea.

Pienpuolueista löytyy kaksi yli tuhannen vaalituen saanutta ehdokasta. Liberaalipuolueen tamperelainen ehdokas Joni-Petteri Kivistö on ilmoittanut tuhannen euron tuesta. Saman ilmoituksen on tehnyt feministipuolueen Katju Aro Helsingissä. Molemmat ehdokkaat ovat ilmoittaneet tuen olevan peräisin yksityisiltä henkilöiltä.

Kymppikerhossa vielä tilaa

Yli 10 000 euron vaalituesta on ilmoittanut tätä juttua kirjoitettaessa kahdeksan ehdokasta, joista neljä on ehdolla Helsingissä, kolme Turussa ja yksi Tampereella. Suurimman tukipotin on ilmoittanut Helsingissä pormestariksi pyrkivä Anni Sinnemäki (vihr.) yli 43 000 euroa.

Vastaavasti Turun pormestarin pestiä hamuava Minna Arve (kok.) ilmoittaa saavansa ulkopuolista kampanjarahaa 24 000 euroa. 5000-9999 euron tuesta on ennakkoilmoituksen jättänyt kaikkiaan 20 ehdokasta.

Merkille pantavaa on puoluetaustaltaan erilaisten ehdokkaiden into jättää ennakkoilmoitus vaalirahoituksestaan. Tähän mennessä vihreiden valtuustoehdokkaista on ennakkoilmoituksen jättänyt jo lähes 2400 ehdokasta, kun perussuomalaisten yli 6000 valtuustoehdokkaasta ennakkoilmoituksen on tehnyt vasta 230.

Vaali- ja puoluerahoitusvalvonnan ajantasaisiin tilastoihin voit tutustua täällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*