korona
Kaikkia rajan ylittäjiä ei koronatestaus Tornion rajanylityspaikalla ole kiehtonut. Nyt harkitaan vapaaehtoisuuden sijaan pakkotoimia.

Tornion rajanylityspaikalla siirrytään lähipäivinä mahdollisesti tekemään pakollisia terveystarkastuksia koronan taltuttamiseksi. Tähän saakka maahantulotarkastukset on tehty vapaaehtoispohjalta, mutta testistä kieltäytyvien määrän kasvaessa viranomaiset ovat pakotettuja kovempiin toimiin.

Lapin aluehallintovirasto ilmoitti tänään harkitsevansa tartuntatautilain 16 §:n nojalla annettavan päätöksen antamista asiaa koskien. Osana päätöksen antamista AVI käynnisti kuulemiset mahdollisen päätöksen antamiseksi Tornion rajanylityspaikalle.

-Tartuntatilanne käväisi alueella huonolla tolalla, mutta nyt se on tasaantunut. Tähän saakka vapaaehtoiseen terveystarkastukseen ohjaaminen on toiminut todella hyvin, kun viranomaiset ovat rajanylittäjiä sinne ohjanneet, Lapin aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen johtaja Leena Räsänen kertoo.

-Viime aikoina Torniossa ovat kuitenkin monet rajanylittäjät kieltäytyneet terveystarkastuksesta. Tästä johtuen kaupungin tartuntatautilääkäri on sitten tehnyt muutamia päätöksiä henkilökohtaisista terveystarkastuksista. Nyt sitten harkitsemme, onko tarpeen antaa tartuntatautilain 16 § mukainen päätös pakollisesta terveystarkastuksesta Tornion rajalla, Räsänen jatkaa.

MainosTHL:n tänään ilmoittama ilmaantuvuusluku Länsi-Pohjan alueelta oli viimeisen kahden viikon ajalta 70,4 ja tartuntojen määrä on lähes tuplaantunut edelliseen kahden viikon jaksoon verrattuna. Ruotsin Norrbottenissa koronatilanne on Länsi-Pohjaa selvästi vakavampi. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueellinen pandemiatyöryhmä tiedottikin tällä viikolla rajan yli tulevan viikoittain tartuntatautiketjuja. Työryhmän mukaan brittityyppinen muuntovirus on tullut Länsi-Pohjan alueella vallitsevaksi.

-Tämä virustyyppi on villiä koronavirusta herkempi leviämään, joten kaikenlaisten kokoontumisten ja juhlien järjestäminen aiheuttaa suuren riskin epidemiatilanteen pahenemiselle juuri kesän kynnyksellä. Epidemiatilanne on tällä hetkellä veitsen terällä, työryhmä toteaa tiedotteessaan.

Päätös pakkotestauksen käyttöönotosta tehdään ensi viikolla. Pakolliset terveystarkastukset eivät koske vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia, työtehtävissä olevaa kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä eikä niitä, joilla on terveystarkastuksesta vapauttava todistus.

Päätös koskee myös Suomeen tulevia Suomen kansalaisia. Työnsä vuoksi säännöllisesti rajan ylittäviltä edellytetään todistusta viikoittaisesta koronatestistä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*