Jääpadon aiheuttaman vaarallisen vedennousun vuoksi Kalajoen ylittävä silta suljettiin liikenteeltä Alavieskassa torstaina 11. huhtikuuta. (Kuva: Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus)

Kalajoen tulviminen Pohjois-Pohjanmaalla aiheuttaa ongelmia, mahdollisia vaaratilanteita ja tulvatorjuntatöitä kiinteistönomistajille ja viranomaisille ainakin Alavieskassa, Ylivieskassa, Nivalassa ja joen alajuoksulla Kalajoella.

Alavieskan keskustassa Alavieskantiellä joen ylittävä silta jouduttiin sulkemaan torstaina liikenteeltä veden noustua jääpadon myötä sillan alapinnan tasolle. Vesi nousi tuolloin muun muassa pyöräteille, kunnantalon edustalla olevalle leikkikentälle ja peitti osittain vanhan ruumishuoneen.

Alavieskan hallinto- ja talouspäällikkö Tiina Isotalus päivitti tulvatilanteesta Facebook-tililleen perjantaina:

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)–  Tilanne on keskustan alueella ennen siltaa edelleen kriittinen. Elyn edustajan mukaan joen virtaama vielä voimistuu lauantain ja sunnuntain aikana. Tilanne voi tulla vielä kriittisemmäksi viikonlopun aikana, kertoo Alavieskan kunnanjohtaja Kari Pentti.

– Omakotitaloja ja rivitaloja on vaaravyöhykkeellä. Sarparannan asuinalueella on tie veden alla ja joitain rakennuksia on suojattu muovilla, Pentti jatkaa.

Ely-keskukset tiedottavat tulvatilanteista kuvien ja videoiden kera muun muassa viestipalvelu X:ssä. Pohjois-Pohjanmaan Ely:n tulvatilin päivitys torstaina alkuillasta Alavieskassa:

Alavieskan kunta järjesti medialle tiedotustilaisuuden tulvatilanteesta perjantaina puolen päivän aikaan.

Kunnan tekninen johtaja Ossi Laakso kertoo, että aamulla johtoryhmän kokouksessa päätettiin, että kunta voi avustaa kuntalaisia tarvittaessa tulvantorjunnassa. Puoleen päivään mennessä yhteydenottoja on tullut jonkin verran. Myös kunnan kiinteistöjen suojaaminen pitää kiireisenä.

– Kaikki teknisen puolen miehet ovat valmiudessa. On varauduttu ottamalla lisäpäivystäjä viikonlopuksi töihin. Valmiudessa ollaan, jos tilanne pahenee.

Tekninen johtaja kertoo, että sillan alapuolisille kiinteistöille on toimitettu mursketta. Kiinteistönomistaja on lähtökohtaisesti vastuussa kiinteistön suojauksesta.

Tilaisuudessa kerrottiin, että kiinteistöjen viemärit eivät tällä hetkellä välttämättä vedä, koska ne ovat täynnä tulvavettä. Kunta kehottaa välttämään viemäreiden käyttöä.

Jääpatoa ei ole voitu purkaa

Pelastuslaitos vastaa tulvatilanteissa pelastustoiminnasta, Elyn vastuulla on joen virtaama ja kunnan tehtävä on avustaa mahdollisuuksien mukaan tulvasuojelussa toimittamalla esimerkiksi soraa ja muovia, kunnanjohtaja selvittää työnjakoa eri toimijoiden kesken.

Tilaisuudessa kysyttiin, onko jääpatoja aikomus purkaa.

– Pitkäpuominen kaivinkone on tilattu, mutta sitä ei ole vielä käytetty. Siinä on riskinsä, sitä pitää käyttää juuri oikeassa paikassa. Tällä hetkellä käyttöön ei ole ollut mahdollisuutta, hyödyt on olleet vähäisemmät kuin riskit, kertoi päivystävä palomestari Joose Veteläinen Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Tilanteen kehittyminen riippuu jääpadon liikkeistä ja muiden uomien auki pysymisestä

– Jos Kähtäväoja vetää, tietyt alueet ovat turvassa. Mutta jos ojan suu menee tukkoon, niin on kartoitettu, että neljä on omakotitaloa vaarassa ja heille on eilen illalla tarjottu suojausta, Veteläinen kertoo.

Jo perjantaina iltapäivällä Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus kertoi X:ssä, että Alavieskan keskustan jääpato on lähtenyt purkautumaan:

Varautuminen ennakkoon

– Kiinteistönomistajia kehotetaan varautumaan ennakolta oman kiinteistön suojaamisessa. Siinä vaiheessa, kun jääpato siirtyy ja vesi alkaa nousta, tulee hyvinkin kiire. Kaikkien kannattaa ennakoida tilanteen kehittymistä tulevan viikonlopun aikana, kunnanjohtaja muistuttaa kuntalaisia.

Kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja tiedusteli välillä liikenteeltä suljetun sillan tilanteesta ja siitä, kuinka hyvin sillan auki pysymistä tai sulkemista voidaan ennustaa.

Pelastuslaitoksen mukaan asiaa selvitetään. Tällä hetkellä välitöntä uhkaa ei ole ja silta on auki. Tilannetta seurataan koko ajan.

Jos kaikista suojaamistoimista huolimatta vesi nousee asuinrakennuksiin, pelastuslaitos neuvoo soittamaan hätänumeroon 112.

– Kunta voi tarvittaessa avustaa tilapäismajoituksissa kunnan vuokra-asunnoissa, sikäli kun niitä on vapaana, kunnanjohtaja lupaa.

Alavieskan kunta pyrkii tiedottamaan tulvatilanteesta verkkosivujen ja sosiaalisen median kautta myös viikonlopun aikana.

Vesi nousi vanhusten palvelutaloon

Pelastuslaitos vahvisti myös Yle Oulun tiedon siitä, että Ylivieskassa Visalantiellä vanhusten palveluyksikössä oli käyty pumppaamassa vesiä pois kahdesti torstain ja perjantain välisenä yönä.

– Puolen yön aikaan oli ensimmäinen pumppaustehtävä ja myöhemmin tuli toinen. Juuri nyt ei ole tietoa tämänhetkisestä tilanteesta. Kiinteistön omien pumppujen kapasiteetti ei riittänyt, niin pelastuslaitos kävi pumppaamassa. Jo päiväsaikaan annoimme ohjeeksi hankkia sinne lisää pumppauskapasiteettia, päivystävä palomestari kertoo.  

Pohjois-Pohjanmaan Ely:n tulvapäivitys X:ssä Ylivieskasta perjantaina iltapäivällä:

Ylivieskan kaupunki tiedotti perjantaina kello yhden aikaan, että tulvatilanne jatkuu haastavana ja tilanteen pahenemiseen viikonloppuna on varauduttu. Tulvavesi on saartanut useita omakotitaloja Visalantien varrella.

Joet tulvivat nyt laajasti muidenkin kuntien alueilla etenkin Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Muun muassa Kyrönjoki ja Lapuanjoki tulvivat.

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus kertoi torstaina, että useilla sen alueilla on teitä, jotka ovat joko kokonaan poikki tai joilla on käytössä rajoituksia. Ajantasainen tieto tietilanteesta löytyy Fintrafficin liikennetilanne-palvelusta.

Ely-keskus kehottaa autoilijoita noudattamaan varovaisuutta ja tarkistamaan tietilanteen ennen matkaan lähtöä.

Keski-Pohjanmaalla Perhonjoella virtaama on nopeassa kasvussa ja tulvahuippua odotetaan tulevalle viikonlopulle. Perhonjoen yläosalla jäät ovat olleet liikkeessä. Jääpadot saattavat nostaa paikallisesti nopeastikin vedenpintoja. Perhonjoen tulvaa hillitään tekojärvien avulla.

Myös Lestijoen tulvatilanteesta saatiin perjantaina iltapäivällä tuoretta tietoa:

Pohjois-Pohjamaan Ely-keskuksen video torstaina alkuillasta Kalajoelta:

Keskiviikkona Kalajoella joen loppupäässä näytti Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen X-päivityksen mukaan tältä:

//uutista päivitetty 12.4.2024 klo 16.30 lisätty Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen X-päivitykset Alavieskasta, Ylivieskasta ja Lestijoen tulvatilanteesta//

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*