Uusista kansanedustajista vain 10 ei ole tällä hetkellä mukana kotikuntansa valtuustossa. Heistäkin osa on työskennellyt valtuustossa aiemmin, joten kuntatietoa riittää.

Tänään työnsä eduskunnassa aloitti 83 uutta kansanedustajaa. Uusista kansanedustajista vain kymmenellä ei ole maakuntapäivinä kiirettä kotikuntansa kunnan- tai kaupunginvaltuuston kokouksiin.

RKP:n listoilta Vaasan vaalipiiristä eduskuntaan valitun Mikko Ollikaisen kohdalla tilanne on perin ymmärrettävä. Hän kun on toiminut Vöyrin kunnanjohtajana vuodesta 2015 lähtien. Kokemusta löytyy kuntajohtajan ohella myös kuntapäättäjän roolista, sillä vuosina 2009–2012 hän toimi Maalahden kunnanvaltuuston puheenjohtajana.

Ei-valtuutettuja edustavista kansanedustajista kunnanjohtaja kokemusta on myös Lapin vaalipiirin Mikko Kärnällä (kesk). Hän työskenteli Enontekiön kunnanjohtajana vuosina 2012–2015. Ennen sitä oli kunnan töistä kokemusta kertynyt myös Enontekiön kehittämispäällikkönä ja vs. kunnansihteerinä.

Uusista keskustalaisista kansanedustajista ilman valtuustovelvoitteita eduskuntaan lähtee Eeva Kalli, joka pari viimeistä vuotta on toiminut Miltton Networksin toimitusjohtajana ja johtavana neuvonantajana, josta tehtävästä hän oli vaalitaiston aikaan äitiyslomalla. Kalli asuu Helsingissä, mutta eduskuntaan hänet valittiin Satakunnasta.

MainosVuosikymmenten kokemus hallinnon sisältä

Kuntien ja kuntayhtymien päätöksentekoon sisältä käsin vuosikymmenten ajan on perehtynyt demarien uusi kansanedustaja Turun vaalipiiristä. HUS:n pitkäaikainen entinen toimitusjohtaja Aki Linden innostui vielä varsinaisen päivätyön jätettyään lähtemään mukaan politiikkaan. Vuoden 2017 kuntavaaleihin hän ei vielä ehtinyt mukaan.

Edellisen hallituksen yrittämää sote-ratkaisua rankasti valmistelun aikana moittinut terveydenhuollon konkariasiantuntija pääsee nyt Suomen suurimman puolueen riveistä vaikuttamaan mieleisen sote-ratkaisun syntyyn. Eduskunnan suurimman puolueen SDP:n uusista kansanedustajista eivät kotikuntiensa valtuustoissa vaikuta Lindenin lisäksi ex-oikeusministeri Johannes Koskinen ja rauhanneuvottelija Hussein al-Taee.

Tunnettuja kasvoja

Perussuomalaisten riveistä löytyy kaksi kansanedustajaa, jotka eivät tällä hetkellä kotikuntansa valtuustossa istu. Ari ”Brother Christmas” Koponen aloitti poliittisen uransa suoraan valtakunnan tasolta ja meni komeasti läpi.

Saman puolueen ilmajokinen kansanedustaja Juha Mäenpää sen sijaan jätti viime kerralla kuntavaalit väliin suosiolla, kun tunteet edellisellä valtuustokaudella tahtoivat välillä käydä vähän liiankin kuumana kunnallisessa päätöksenteossa. Väliin jopa niin kuumana, että poliisillekin ilmoitusta tehtiin, mutta rikoksia ei todettu tapahtuneen. Vuoden 2012 kuntavaaleissa Mäenpää oli puolueensa ääniharava Ilmajoella.

Koko kansan tuntema näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius tulee kansalle tutuksi myös vihreiden kansanedustajana. Innokas luonnonystävä ei aiemmin ole politiikassa aktiivisesti mukana ollut.

Myöskään RKP:n Varsinais-Suomen vaalipiiristä eduskuntaan valittu Sandra Bergqvist ei ole mukana kotikuntansa Paraisten valtuustossa tällä valtuustokaudella. Valtuustotyöskentelyyn hän tutustui käytännössä Paraisilla vuosina 2009–2017. Viime vuosien työskentely Kuntaliitossa ei ole ainakaan heikentänyt käytännön kuntatietämystä.

 

”Kuntapuolueesta” Kuntalehden sivuilla heti vaalien jälkeen

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Jos olisin kansan edustajana etenesin vaiheittain: ensin ydistetään kuntien perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito sekä ns. sanottuja raskaita sosiaalipalveluja. Uudessa SoTessa ja SoTussa tulee mennä lähipalvelujen näkökulmasta, ei hallinnollisten mallien tavalla.
    Visioni: Suomessa tarvitaan jatkossa entistä enemmän kolmen K:n mallia eli ”käsiä” kotipalveluun, kevennettyä palveluasuntotuotantoa ja koulutusta. Laskusuunnassa oleva väkiluku vaikuttaa keskeisesti kunnan talouteen liittyviin kysymyksiin.
    Yksi asukas tuo valtionosuutta keskimäärin 5.000 euroa. On huolestuttavaa kun väkeä poistuu ”yläkertaan” tai muuttaa pois.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*