Rekrytointiongelmia on Turussa erityisesti vanhuspalvelujen kotihoidossa sekä tehostetussa palveluasumisessa. Kuva: Miska Puumala.

Turussa aiotaan kokeilla sitoutumispalkkiota sosiaali- ja terveyshenkilöstön pulaan. Palkkion avulla pyritään sitouttamaan työntekijät pysymään kaupungin palveluksessa sekä pidentämään työuria. Eläköitymistä harkitsevat työntekijät halutaan saada jatkamaan työntekoa kaupungin palveluksessa.

Kertapalkkiona maksettava sitoutumispalkkion suuruus on enimmillään 1 000 euroa. Kertapalkkio maksetaan, jos henkilön työsuhde on voimassa vuoden lopussa ja työsuhde on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään puoli vuotta.

Osa-aikaisille työntekijöille sitoutumiskertapalkkio maksetaan työssäoloajan mukaan.

Kesäajan sijaisille ja muille määräaikaisille työntekijöille maksetaan palvelussuhteen päättymisen yhteydessä 500 euron suuruinen sitoutumispalkkio.

Sitoutumispalkkion piiriin kuuluu yhteensä noin 2 900 vakanssia, joiden kustannusvaikutus on arviolta 3,8 miljoona euroa sivukuluineen.

Päättäjät saavat kaupungilta esityksen, jossa sitoutumispalkkio esitetään otettavaksi käyttöön vanhuspalvelujen kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen hoitohenkilökunnalle (noin 2 000 vakanssia), terveyspalvelujen ja sairaala-, ja terveysasemien hoitohenkilökunnalle (noin 680 vakanssia) sekä perhe- ja sosiaalipalvelujen avo-, sijais- ja jälkihuollon sosiaalityöntekijöille ja ohjaajille sekä sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijöille (noin 200 vakanssia).

”Kansallisen tason ratkaisut viipyvät”

Turun kaupunki huomauttaa tiedotteessaan, että koska kansallisella tasolla sosiaali- ja terveyssektorien palkkaukseen liittyviä ratkaisuja ei ole saatu tehtyä, Turun on reagoitava tilanteeseen omilla toimillaan.

Paikallisia ratkaisuja on tehty muissakin kunnissa.

Turku kertoo rekrytointiongelmia olevan erityisesti vanhuspalvelujen kotihoidossa sekä tehostetussa palveluasumisessa, sairaalapalveluissa, perhe -ja sosiaalipalveluissa ja terveysasemien hoitohenkilöstössä.

– Edeltävän kuuden kuukauden ajalta täyttämättä on jäänyt muun muassa sairaalapalveluissa 15 sairaanhoitajan vakanssia, vanhuspalvelujen tehostetussa asumispalvelussa 25 lähihoitajan vakanssia sekä kotihoidossa 59 lähihoitajan vakanssia. Kokonaisuudessaan hyvinvoinnin palvelualueella on täyttämättä tällä hetkellä 200 avointa sairaanhoitajan vakanssia ja 274 lähihoitajan vakanssia, tiedotteessa luetellaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*