Turku pyrkii lisäämään avoimuutta vihjekanavan avulla. Kuva: Turun kaupunki Hanna Suominen

Turku on avannut vihjekanavan kaupungin henkilöstön sekä julkiseen käyttöön kaikille. Vihjekanavan, jota voi kutsua myös ilmiantokanavaksi, avulla voi nimettömänä nostaa esille epäkohtia ja kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden vastaisia menettelyitä.

– Tarkoituksena on kannustaa havaitsemaan ja reagoimaan toimintaan, joka ei täytä kaupungin vastuullisuuden ja eettisyyden vaatimuksia, kertoo Turun kaupungin tarkastusjohtaja Tuula Weckman kaupungin tiedotteessa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve on kertonut julkisuudessa aiemmin, että tarve valvonnan kehittämiselle nousi esiin niin sanotun parkkimittarikavalluksen vuoksi.

Siinä kaupungilta kavallettiin satojatuhansia euroja parkkimittarituloja. Tuomitut olivat kaupungin työntekijöitä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Vihjekanavat eivät ole kunnissa toistaiseksi laajassa käytössä, mutta ainakin Helsingillä, Vantaalla ja Tampereella on vihjekanavat sisäisessä käytössä. Ne eivät siis ole avoinna kaikille.

Luottamuksellinen kanava

– Vihjekanava on Turun kaupungin sisäisen tarkastuksen vastuulla. Kaikki vihjeet käsitellään luottamuksellisesti eli viestin lähettäjän anonyymiys turvataan joka tilanteessa, kaupungin tiedote kertoo.

Vihjekanavan hyötyjä ovat lisääntyvä avoimuus, syrjäytymisen ja väärinkäytöksien vastaiset toimet ja jopa taloudelliset hyödyt. Ensisijaisena tarkoituksena on saada tietoja erilaisista epäkohdista ennakoivasti.

– Vihjekanava ei korvaa palautepalvelua vaan tulee sen rinnalle. Vihjekanava on tärkeä väline, jonka avulla ylläpidetään luottamusta kaupungin toimintaan. Vihjekanava voi helpottaa mm. taloudelliseen raportointiin ja kirjanpitoon liittyvien epäkohtien esiin tuomista. Vihjeet myös tarkistetaan huolella, kertoo vihjekanavan projektipäällikkö Jouni Satopää kaupungin tiedotteessa.

Vihjekanavan kautta voi ilmoittaa asioista, joissa epäilyn kohteena on esimerkiksi julkiset hankinnat (lahjonta, korruptio, virka-aseman väärinkäyttö), varkaudet, yksityisyyden ja henkilötietojen suoja sekä verkko- ja tietojärjestelmien turvallisuus, kaupungin eettiset periaatteet sekä ympäristönsuojelu.

Vihjekanava löytyy turku.fi-verkkosivun alanavigaation (sininen palkki) Ota yhteyttä -otsikon alta nimellä Ilmoita väärinkäytöksistä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*