Turun keskustan elinvoima kasvaa. (kuva: Pasi Leino)

Turun kaupunkikeskustan elinvoima on kehittynyt voimakkaimmin vuoden sisällä, kertoo tuore vertailu.

Elinvoiman muutos vuoden aikana on laskettu 14 kaupungista. Yhdeksän kaupunkikeskustaa on elinvoimaistunut ja viisi kaupunkikeskustaa laimentunut.

Yksinkertaisimmillaan elinvoimalaskenta on tyhjien liiketilojen kehittymisen seurantaa. Tärkeintä on lauantaisin toimivien ns. kuumien yritysten kokonaismäärä, josta vähennetään tyhjät liikehuoneistot. Turussa tyhjät liiketilat vähenivät vuodessa yli viidenneksellä.

Keskustarakenteen ulkopuoliset kauppakeskukset sekä voimakkaat alakeskukset vaikuttavat elinvoimalukuun. Mitä elinvoimaisempi keskusta, sitä kestävämpi ekologisesti kaupunki on, ja sitä pienempi koko kaupungin hiilijalanjälki on.

Mittauksen takana on Elävät kaupunkikeskustat ry. Sen tavoitteena on, että säännöllisessä elinvoimalaskennassa ovat mukana kaikki 50 Suomen suurinta keskustaa vuonna 2019.

Kaupunkikeskustojen elinvoimaisuuden on arvioinut elinvoima-asiantuntija Martti Wilhelms. Elinvoiman mittausmenetelmä on suomalaisten keskustakehittäjien tuote.

Tänä vuonna laskentaan osallistui jo 25 kaupunkia: Tampere, Espoo, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kouvola, Pori, Joensuu, Lappeenranta, Hämeenlinna, Vaasa, Seinäjoki, Mikkeli, Salo, Kokkola, Hyvinkää, Savonlinna, Tornio-Haaparanta, Raahe, Kemi, Heinola, Pietarsaari, Kalajoki, Mänttä-Vilppula.

Elinvoimamittaus 2017 kaupungeittain

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä