Sunnuntaina Turun kauppatorilla järjestettiin yhteinen muistotilaisuus puukkoiskun uhreille. (Kuva Olli Sulin/Turun kaupunki)

Perjantaina Turun Kauppatorilla tapahtunut terroristi-isku on näkynyt maanantaina kaupunkilaisten arjessa. Turun kouluihin ja päiväkoteihin on lisätty psykososiaalista apua ja koulujen oma oppilashuollon henkilökunta keskittyy oppilaiden ja opiskelijoiden tukemiseen.

-Aamupäivän aikana ehkä 30 henkilöä on halunnut ja saanut apua. Huomattava osa oppilaista on ollut sitä mieltä, ettei avulle ole tarvetta. Ja se tavallinen ja turvallinen kouluarki onkin parasta terapiaa. On kuitenkin tärkeää, että yksilöllistä apua on saatavilla sitä tarvitseville sen lisäksi, että tutut ja turvalliset aikuiset ovat tukena tällaisissa tilanteissa, toimialajohtaja Timo Jalonen Turun sivistystoimialalta sanoo.

Osa oppilaista ja sivistystoimialan henkilökunnasta joutui kokemaan puukkoiskun turhankin läheltä.

-Joitakin meidän oppilaita ja henkilökunnan jäseniä on ollut Kauppatorilla iskun aikaan, vahvistaa Jalonen.

Kriisisuunnitelman mukaan

Kaupungin oman henkilökunnan lisäksi myös SPR:n valtakunnallisen psykologien valmiusryhmän psykologi tai kriisityöntekijä ovat tarvittaessa turkulaisten opettajien käytettävissä. Kouluille on myös välitetty Wilman kautta psykologien valmiusryhmän kriisipsykologi Salli Saaren tiedote kriisitilanteen käsittelemiseksi lasten ja nuorten kanssa. Opettajien ja muun henkilökunnan toivotaan käyvän asiaa läpi mahdollisimman pian ensimmäisillä tunneilla lasten ja nuorten iän mukaan.

-Meillä onneksi oli valmiit kriisisuunnitelmat tämän kaltaisten tilanteiden varalle. Tässä on vuosien varrella ollut kouluampumisia ja tsunameja, joten oli ennalta tiedossa kuinka toimitaan, jos jotain tapahtuu. Vuosien saatossa poliisi on antanut uusia ohjeita asiaan liittyen ja sitä mukaa ohjeita ja suunnitelmia on sitten päivitetty, Timo Jalonen kertoo.

Onko ennalta laadituista toimintasuunnitelmista ja harjoitelluista toimintamalleista sitten hyötyä tosi paikan tullen?

-Ehdottomasti on, Jalonen vakuuttaa.

MainosAiheesta Turun kaupungin nettisivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*