Millaista palkkaa ruuanlaittajille maksetaan ja minkä sopimuksen perusteella? Siinä kysymyksiä, joihin Turun suunnalla etsitään ratkaisua. (Kuva: Seppo Haavisto)

Turun kaupungin omistaman ruoka- ja kiinteistöhuoltoyhtiön Arkean ja JHL sekä Jytyn väliseen kiistaan etsitään yhä ratkaisua. Maanantaina Turun kaupunginhallitus päätti siirtää varhaiskasvatuksen ja koulujen lakisääteiset ruokailupalvelut sidosyksikkötoiminnaksi.

Samalla päätettiin keskeyttää koulu- ja päiväkotiruokapalveluiden kilpailutus ja käynnistää neuvottelut in house-sopimuksen laatimisesta. Kaupunginhallituksen päätöksen taustalla on tavoite, että koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokailut siirretään liikkeenluovutuksella kaupungin vastaavia toimintoja sidosyksikkönä harjoittavan Kaarea Oy:n hoidettavaksi.

Mikäli suunnitelma toteutuu, niin se edellyttää muutoksia Kaarean omistuspohjassa. Yhtiön osakassopimuksen mukaan osakkaat sitoutuvat neuvottelemaan siitä, että muuttuneen tilanteen myötä osakkaiden omistusosuudet yhtiössä muuttuvat, mikäli osakkaiden yhtiöön tuomissa liikevaihdoissa tapahtuu muutoksia. Nykyisellään Turun kaupungin omistusosuus Kaarea Oy:ssä on 46 prosenttia ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin omistusosuus on 34,5 prosenttia.

Ruokapalvelujen siirron myötä yhtiön liikevaihto kasvaisi nykyisestä 34 miljoonasta eurosta 42,5 miljoonaan euroon. Kasvun myötä Turun kaupungin omistus yhtiössä kasvaisi 62 prosenttiin ja sairaanhoitopiirin omistusosuus putoaisi 25 prosenttiin. Muita pienempiä omistajia yhtiössä ovat Salo, Paimio, Parainen, Uusikaupunki sekä Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä ja Paimion-Sauvon kansanterveys kuntayhtymä.

Ennakkolupa työsopimuksen vaihtoon

Arkeaan jäävien toimintojen osalta kaupunginhallitus antoi yhtiölle ennakkoluvan vaihtaa työehtosopimusta nykyisen sopimuskauden päättyessä helmikuun 2022 lopussa. Yhtiön suunnitelmien mukaan ruokapalveluiden työntekijät ja esimiehet siirtyisivät MaRa ry:n työehtosopimukseen. Siivous-, kiinteistönhoito- sekä ylläpitopalveluiden ja hallinnon työntekijät sekä toimistohenkilöt  siirtyisivät puolestaan Kiinteistötyönantajat ry:n työehtosopimuksen piiriin.

Pormestari Minna Arveen aloitteesta kaupunginhallituksen päätökseen tuli lisäys, jonka mukaan Arkean tulee käynnistää viipymättä neuvottelut työsopijaosapuolten kanssa paikallisen sopimuksen aikaansaamiseksi nykyisen työehtosopimuksen puitteissa.

-Tavoitteena on saavuttaa säästö, jossa yhtiön taloudellinen asema turvataan ja palauttaa työrauha välittömästi, Arve sanoo.

Ammattiliittojen arvion mukaan nykyisen työehtosopimuksen vaihtaminen halvempaan pudottaisi työntekijöiden kokonaisansioita 15–30 prosenttia tehtävistä ja työajoista riippuen. Työehtojen heikentäminen ei työntekijöiden edustajien mielestä paranna palveluiden laatua eikä lisää tuottavuutta. Alun perin sopimuksen vaihdon piirissä oli yli tuhat työntekijää.

Tilanne yhä päällä

Maanantain päätös saa JHL:n varovaisen hyväksynnän, mutta samaan hengenvetoon muistutetaan tilanteen olevan yhä päällä.   

-Turun poliitikot ymmärsivät ainoastaan osittain, että kaupunkilaisten palvelut vaarantuvat, jos niitä tuotetaan polkupalkoilla. Ammattilaiset ansaitsevat työstään kunnollisen korvauksen. Suunta on oikea, mutta ei riittävä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine analysoi kaupunginhallituksen päätöstä.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n tavoitteena on, että Arkea jatkaa nykyisessä työehtosopimuksessa ja työntekijöiden työehdot pysyvät kunnossa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*