Kunnissa on luettu hämmentyneenä Kelan tiistaina lähettämää avunpyyntöä perustoimeentulotuen tiimoilta. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusta kaivattaisiin, mutta sitä ei luvassa ole.

Kuntalaisten yhtenäisen kohtelun varmistamiseksi Turussa kaivataan ministeriön hyväksymää toimintamallia siitä, missä tapauksissa kunta voi myöntää ehkäisevää toimeentulotukea kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi, vaikka Kela ei olisi tehnyt päätöstä perustoimeentulotuesta. Kela muistutti tästä mahdollisuudesta tiistaina suoraan kunnille lähettämässään kirjeessä.  

-Kelan olisi pitänyt neuvotella ensin STM:n ja Kuntaliiton kanssa, että tähän tilanteeseen olisi saatu kunnille yhtenäiset ohjeet, kuinka toimia. Meillä Lounais-Suomen Kelan alueella on paljon erilaisia kuntia. Siinä ei toteudu asiakkaiden yhtenäiset oikeudet, kun jokainen kunta toimii oman näkemyksensä mukaan asiassa, Turun hyvinvointialan palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen painottaa.

Lisäohjeistusta ei ole harkittu

Yhtenäistä ohjeistusta kunnille ei ole sosiaali- ja terveysministeriössä ainakaan vielä harkittu. Kunnat saavat toimia oman harkintansa mukaan. Lainsäädäntö mahdollistaa Kelan esittämän toimintamallin.

-Tämä mahdollisuus on tarkoitettu hieman toisenlaisiin tilanteisiin eli jos Kelan toimisto ei ole auki. Lainsäädäntö kuitenkin antaa mahdollisuuden siihen, että näin voidaan toimia. Lähtökohta on, että Kelan on pystyttävä hoitamaan päätökset aikarajojen puitteissa, STM:n neuvotteleva virkamies Sanna Pekkarinen kertoo.

Käsittelijöitä ei ole lainattavaksi

Turussakaan ei ole kaupungin organisaatiossa ylimääräisiä työntekijöitä, joita voisi antaa Kelalle lainaan tukiruuhkaa purkamaan. Perustoimeentulotuen maksatuksen muutoksiin on varauduttu jo etukäteen sopeuttamalla etuuskäsittelijöiden määrää organisaatiossa.

-Meillä on ollut jo vuosia keskitetty etuuskäsittely. Kun muutokset ovat olleet tiedossa, niin henkilöstöä on sen mukaan sopeutettu. Meiltä rekrytoitiin etuuskäsittelijöitä Kelalle ja osa hakeutui uusiin tehtäviin oman organisaation sisällä, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen kertoo.

STM:n Kuntainfo 3/2017

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä