Kuva: Ville Miettinen
Pirkanmaa ja Tampere muistetaan edellisestä kokeilusta, mutta tutkijat kyselevät, missä tieto vaikuttavuudesta.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Hannu Karhunen on pettynyt hallituksen työllisyyden kuntakokeilulakiesitykseen. Hänen mielestään siinä toistetaan samat virheet kuin edellisissä vastaavissa: Ne pykätään kiireellä eteenpäin ilman tutkimusasetelmaa.

– Tutkijat ovat älähtäneet, ettei vaikuttavuutta päästä mittaamaan. Edellisestä kokeilusta muistetaan erityisesti Pirkanmaan työllisyyskokeilu, mutta tutkijat ovat kysyneet, että missä on tieto vaikuttavuudesta.

Karhunen toivoo, että hallitusryhmissä tutustuttaisiin nyt huolellisesti esityksiin. Hän haluaa kiinnittää huomiota muun muassa siihen, että esityksestä puuttuu tutkimusasetelma, joka mahdollistaisi kokeilun vaikutusten arvioinnin. Esitys kuitenkin tunnustaa, että aikaisempien kuntakokeilujen arviointi epäonnistui juuri saman asian takia. Ja nyt ollaan taas toistamassa samat virheet.

Asia myönnetään esityksessä siis avoimesti, mutta Karhusen mielestä puheissa on annettu toisenlaista viestiä. Hän pohtii myös, kuinka hyvin kuntapäättäjät tietävät lähtevänsä kokeiluun, jonka vaikuttavuudesta ei saada tietoa.

Mainos– Tällaisissa kokeiluissa on se riski, että nykyinen hallitus kokeilee taas kerran ja seuraava uudelleen. Pysyvää lakia ei siis saada aikaan, koska ei tiedetä, millaiset ovat sen vaikutukset.

Karhunen arvelee, että taustalla on isompi ongelma, rakenteellinen vika asioiden valmistelussa. Tehdään muka esityksiä perustuen tietoon ja tutkimukseen, mutta sitten ei mahdollisteta toimenpiteiden vaikuttavuusarviointia.

– On surullista seurata, miten hirmuisella kiireellä asioita ajetaan eteenpäin. Ainakin minulle on tullut epätodellinen olo.

Ei luovuteta!

Karhusen mielestä kunnat ilmoittautuivat kokeiluun mukaan ryminällä. Hallituksella olisi pitänyt selkärankaa sanoa, että kaikki halukkaat kunnat eivät voi olla kokeilussa mukana: vaikuttavuuden selvittäminen on mahdollista vain jos on olemassa jokin johon verrata.

Karhunen ei ole vielä luovuttanut. Hän toivoo voivansa vaikuttaa vielä tilanteeseen ja lähettää viestejä päättäjille. Hän toivoo myös avointa keskustelua.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. On selvää, että jokaisen työkykyisen ja osatyökykyisenkin tulee elättää itsensä suurimmaksi osaksi työllään. Vapaamatkustajia ei saa olla. Eri asia on sairauden ja vammautumisen takiatyökykynsä menettäneet. Päihteiden käytöstä ei pidä palkita ilmaisella rahalla keskiluokan selkänahasta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*