Kotikunnan turvallisuutta miettivä voi miettiä koulutien tai vaikkapa päiväkodin pihan turvallisuutta. Kuva: Ville Miettinen

Kuntalaiset pitävät turvallisuutta ja hyvää asuinympäristöä kaikkein tärkeimpinä asioina hyvässä kotikunnassa, selviää Kuntalaistutkimuksesta.

Tutkimuksen perusteella viisi tärkeintä asiaa järjestyksessään ovat turvallisuus, hyvä asuinympäristö, hyvä asunto, perhe ja muut läheiset sekä luonnonläheisyys.

Erittäin tärkeäksi turvallisuuden koki 74,8 prosenttia vastaajista, mikä on reilut seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin toiseksi listalla tullut hyvä asuinympäristö.

Ikäluokittain verrattuna turvallisuus näyttäytyi erittäin tärkeänä vahvimmin 30–39-vuotiaiden vastauksissa.

Tärkeimmäksi koetuissa asioissa on nähtävissä jonkin verran painotuseroja erikokoisissa kunnissa ja eri-ikäisillä ja varsinkin eri sukupuolta edustavilla vastaajilla. 

Sukupuoli on yksi merkittävimmin erilaisten asioiden tärkeyttä hyvässä kotikunnassa tai kotikaupungissa selittäviä tekijöitä.

Naiset korostavat miehiä enemmän kaikkia kartoitettujen asioiden tärkeyttä.

Turvallisuutta piti erittäin tärkeänä 83 prosenttia naisista, ja 65 prosenttia miehistä.

Ammattiaseman mukaan vastauksia vertailtaessa juuri kotona lapsia tai omaisia hoitavat kokivat turvallisuuden muita vahvemmin erittäin tärkeänä.

Heistä 92 prosenttia piti sitä tärkeänä. Työttömänä tai lomautettuna olevien mielestä turvallisuus oli puolestaan erittäin tärkeää 70 prosentin vastausosuudella.

Myös julkisella sektorilla työskentelevät korostavat kyselyn mukaan turvallisuutta.

– Turvallisuuden tärkeyttä eniten korostavien vastaajaryhmien perusteella voi päätellä, että turvallisuus mielletään usein nimenomaan arjen turvallisuudeksi. Se voidaan nähdä turvallisuutena muun muassa lähiympäristössä, koulutiellä tai vaikkapa päiväkodin pihalla, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom arvioi Kuntalehdelle tuloksia.

– Tämä oli hieman yllättävää, kun tässä ajassa uutisia tuntuu dominoivan maailmanpoliittinen tilanne, sodat, Nato ja niiden heijastumat suomalaiseen keskusteluun ja toimenpiteisiin.

Turvallisuus ei ollut ainoa asia, johon suhtautumiseen vaikutti sukupuoli.

– Merkittävimmät erot sukupuolten välillä näkyivät julkisia palveluja, asuinympäristöä, asuntoa ja luonnonläheisyyttä koskevissa tärkeysarvioissa, Pekola-Sjöblom kertoo.

– Turvallisuuden merkitys on kasvanut selvästi vuonna 2020 tehdystä kyselystä.

Turvallisuusuhkia riittää

Kuntaliitto tiedotti perjantaina Kuntalaistutkimuksesta, johon vastasi yli 10 000 kuntalaista 46 kunnasta touko- ja kesäkuussa.

Tutkimus avasi sitä, että monenlaiset turvallisuusuhat huolestuttavat kuntalaisia.

– Turvallisuuden merkityksen korostuminen heijastaa laajemmin globaalia turvallisuusmuutosta ja epävarmuuden lisääntymistä. Kunnat ovat keskeisessä roolissa vahvistamassa arjen turvallisuutta, yhteisöllisyyttä sekä palveluiden toimivuutta, alleviivaa Kuntaliiton varautumisen ja turvallisuuden asiantuntija Ari Korhonen tiedotteen mukaan.

Luontoarvojen turvaamista

Hyvän asuinympäristön merkityksestä kyselyyn vastanneet korostivat muun muassa rauhallisuutta, siisteyttä sekä väljyyttä ja myös esimerkiksi puhdasta ilmaa ja luontoa sekä vesistön läheisyyttä.

Erityisesti pienemmissä kunnissa luonnonläheisyys on korostunut tekijä, mutta kaikissa kunnissa kunnan rooli ympäristön viihtyisyydessä on merkittävä, tiedotteessa kerrotaan.

Kunnat vastaavat ympäristön viihtyisyydestä, infrastruktuurin kehittämisestä, sekä peruspalveluiden, kuten vesihuollon, jätehuollon ja julkisten liikennejärjestelmien järjestämisestä ja ylläpidosta. 

– Nämä tekijät vaikuttavat suoraan kuntalaisten arkeen ja elämänlaatuun, mutta myös kunnan elinvoimaisuuteen ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin, Kuntaliiton ympäristö- ja yhdyskuntayksikön johtaja Miira Riipinen sanoo.

– Kunnat tekevät työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi sekä huolehtivat luontoarvojen turvaamisesta ja varmistavat turvallisen ja terveellisen asuinympäristön rakentamisen. On ilo huomata, että kuntalaiset todella arvostavat hyvää elinympäristöä, Riipinen jatkaa tiedotteen mukaan.

Kunta ja ikä vaikuttavat

Alle 10 000 asukkaan kuntakokoluokissa turvallisuuden ja hyvän asuinympäristön lisäksi erittäin tärkeiden kärkijoukossa on luonnonläheisyys.

Hyvä asunto on mukana kolmen kärjessä 20 001–50 000 asukkaan kunnissa ja suurimmissa, yli 100 000 asukkaan kaupungeissa. 

Valtavirrasta poiketen 10 001–20 000 asukkaan kunnissa kolmen kaikkein tärkeimmän tekijöiden joukkoon on noussut perhe ja muut läheiset, 50 001–100 000 asukkaan kunnissa kolmannen sijan jakavat hyvä asunto sekä perhe ja muut läheiset. 

Kaikissa alle 60-vuotiaiden ikäluokissa kolme kaikkein tärkeintä hyvän kotikunnan tekijää koostuu turvallisuudesta, hyvästä asuinympäristöstä ja hyvästä asunnosta.

Perhe ja muut läheiset koetaan hyvää asuntoa tärkeämmäksi kaikissa yli 60-vuotiaiden ikäluokissa. 

Kuntalaistutkimus 2024

Kuntaliiton Kuntalaistutkimus on toteutettu osana Kuntaliiton Erilaistuva KuntaSuomi 2025 -tutkimusohjelmaa ja siinä on mukana 46 erikokoista ja erityyppistä kuntaa eri puolilta Suomea.

Lisätietoja: Kuntalaistutkimus 2024

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*