Lunastuslaki antaa valtiolle, kunnalle tai yritykselle oikeuden hankkia tarvitsemansa maa-alueet yhteiskunnan kehittämiseen liittyvien hankkeiden toteuttamiseksi. (Kuva: Clas-Olav Slotte)

Suomen tuulivoima-ala kannattaa maa-alueiden lunastuskorvaustason tarkastamista ja korottamista, jotta maaomistajat saavat maastaan jatkossa paremman korvauksen.

Hallitus valmistelee parhaillaan lunastuslainsäädännön muutosta, joka korottaisi lunastettavasta omaisuudesta saatavan korvauksen määrää. Lunastuslaissa linjataan, että esimerkiksi tien tai muun kriittisen infrahankkeen vuoksi lunastettavasta omaisuudesta tulee maksaa täysi korvaus sen käyvän hinnan mukaan.

Suomen Tuulivoimayhdistys ry toteaa perjantaina julkaisemassaan kannanotossa, että tuulivoima-ala näkee kaikkia lainalaisia toimintoja yhdenmukaisesti kohtelevan lunastuskorvausten korotuksen positiivisena kehityksenä.

Lunastuslaki antaa valtiolle, kunnalle tai yritykselle oikeuden hankkia tarvitsemansa maa-alueet yhteiskunnan kehittämiseen liittyvien hankkeiden toteuttamiseksi.

Esimerkiksi tuulivoiman ja muun sähköinfran käyttöönottoon tarvitaan kattava sähkönsiirtolinjojen verkosto, jotta sähköä voidaan jakaa tehokkaasti ja tasaisesti kaikkialle Suomessa. Siirtolinjojen alle jäävän maa-alan hallintaoikeus haetaan lunastusmenettelyn kautta.

– Vaikka lunastus voi olla epämiellyttävä kokemus maanomistajalle, lunastuslain avulla voimme varmistaa, että maanomistajat saavat täyden korvauksen maansa menettämisestä ja että yhteiskunnan tarpeet voidaan silti toteuttaa. Tästä syystä kannatamme lunastuskorvauksen korotusta. On kuitenkin tärkeää, että kaikkia lunastuslain alaisia toimintoja kohdellaan tasavertaisesti, kommentoi Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen yhdistyksen tiedotteessa.

Yleisellä tasolla lunastuslain mukainen täysi korvaus määrätään hankkeesta maanomistajalle aiheutuvista taloudellisista menetyksistä. Korvaus muodostuu kohteen-, vahingon- ja haitankorvauksesta.

Metsämaalla korvaukset vaihtelevat puuston määrän, laadun ja sijainnin mukaan. Korvausta määrätään maapohjan ja taimikon menetyksestä, ennenaikaisesta hakkuusta aiheutuvasta vahingosta sekä muista menetyksistä, kuten esimerkiksi hukkaan menneistä metsänparannustöistä.

Metsämaapohjan arvo on muutamia satoja euroja hehtaarilta. Taimikon menetyksestä ja ennenaikaisen hakkuun vahingosta määrättävä korvaus, niin kutsuttu odotusarvolisä, voi olla arvoltaan useita tuhansia euroja hehtaarilta.

Lunastuskorvauksen lisäksi maanomistaja saa myös lunastettavalta alueelta myytävästä puustosta saatavat tulot.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä