Mihin menee kuntatalous? Siinä riittää pohdittavaa, sillä sote-uudistuksen talousvaikutukset ovat vielä suurelta osin hämärän peitossa.

Kunnanvirastojen kesälomat ovat ohi ja tulevia talouslukuja ynnäillään. Tuusulan kunnanjohtaja Hannu Joensivun mukaan taloussuunnittelussa on tällä hetkellä paljon liikkuvia osia, jotka vaikuttavat tulevina vuosina kuntatalouteen.

Suurin epävarmuustekijä pitkässä juoksussa on sote-uudistus, jonka sisältö on vielä kiveen hakkaamatta.

-Sote-uudistus aiheuttaa meillä Tuusulassa selvät korotuspaineet veroprosenttiin. Jos kaavamaisesti lähtee pois tuloista 12,3 veroprosenttiyksikköä, niin ei me voida sillä jäljelle jäävällä 7,2 prosentin veroäyrillä elää. Tietenkin kaikki laskelmat ovat epävarmoja, mutta tämän hetken tiedon mukaan tilanne on tuo, Hannu Joensivu ynnäilee.

Jo lähiaikoina kunnallisveroon korotuspaineita tuo kilpailukykysopimus.

Mainos-Kuntaliiton ensimmäisten laskelmien mukaan kiky-sopimuksen vaikutus olisi meillä lähes puoli veroprosenttiyksikköä, Joensivu huokaa.

Velat jäävät

Kokenut kuntajohtaja Hannu Joensivu huomauttaa uudistuksen vaikuttava kuntatalouteen monelta eri suunnalta.

-Sote-uudistus vaikuttaa kunnissa suoraan menoihin ja tuloihin. Kuntatalouden rakenne muuttuu ja kiinteistö- ja yhteisöverojen merkitys korostuu. Sote- ja maakuntauudistuksella on vaikutuksia myös kuntien taseeseen. Velat jäävät kunnille, mutta kuntayhtymien kautta omaisuutta siirtyy pois. Samalla kuntien omavaraisuusaste pienenee. Nämä ovat isoja rakenteellisia muutoksia, Joensivu huomauttaa.

Vaikka harmaita hiuksia kuntatalouden epävarmuuden vuoksi ilmaantuu toivottua nopeammin, niin onnistunut sote-uudistus on enemmän kuin tervetullut.

-Henkilökohtaisesti toivon, että sote-uudistus onnistuu valinnanvapauksineen kaikkineen. Tarvitsemme tulevaisuudessa nykyistä leveämmät hartiat. Kuntatalouden näkökulmasta paljon riippuu siitä, miten valtionosuusjärjestelmä uudistuu, kunnanjohtaja Hannu Joensivu painottaa.

Kiky-sopimuksen vaikutuksista Kuntalehdessä aiemmin

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*