Työttömyys laskee Turussa.
Kuva: Suomen ilmakuva

Hallituksen kärkihankkeeseen pohjautuvan työllisyyskokeilun päättyminen on pettymys Turussa.

– Kokeilu loppuu ilman muuta liian aikaisin, palvelujohtaja Mika Helva sanoo.

– Kokeiluun ei ohjata uusia asiakkaita enää lokakuussa. Kokeilun alasajo alkaa siis puolen vuoden päästä, vaikka tuntuu että nyt vasta ollaan pääsemässä kunnolla lentoon.

Uusi Suomi uutisoi keskiviikkona 21. helmikuuta työministeri Jari Lindströmin linjauksesta lopettaa Tampereen työkokeilu joulukuussa 2018.

MainosTampereen malli on syönyt täystyöttömyyttä aamupalaksi, mutta koska kaupunki järjestää työllisyyspalvelut, kokeilua ei haluta jatkaa.

Päätös tietää loppua myös neljälle muulle seudulliselle työllisyyskokeilulle, joista yksi on Turun seudulla.

Turun työllisyyden palvelujohtajan mukaan kaupunki ei hingu palvelujen järjestämisvastuuseen, vaan kyse on siitä pystyvätkö kaupunki ja valtio yhdistämään osaamisensa ja resurssinsa.

– Kaupungilla on jo asiakkaat ja työkalut, Helva sanoo.

Turun nuorisotyöttömyys laskussa

Turun kokeilun kohderyhmänä ovat alle 25-vuotiaat työttömät ja pitkäaikaistyöttömät. Viimeisen puolen vuoden aikana näiden ryhmien suhteellinen osuus työttömistä on alentunut eniten.

– Turussa kaikkien työttömien määrä laskee, mutta nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys ovat laskeneet nopeimmin. Se on sellainen signaali, ettei tämä kokeilu ainakaan täysin ole epäonnistunut, Helva sanoo.

Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyteen on puututtu viikon mittaisilla työnhakupaketeilla, selkeyttämällä palveluita ja kohtaamalla asiakkaita henkilökohtaisissa haastatteluissa.

Turkuun on perustettu työnhakupalveluja tarjoava Työpiste, jonne voi saapastella myös ilman ajanvarausta.

Kokeilu kehittää Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden kanssa motivoivaa haastattelua. Turun yliopistossa mitataan kokeilun onnistumista.

Asiakaspalaute on ollut myönteistä.

– Ihmiset ovat sanoneet henkilökohtaisista haastatteluista, että ensimmäistä kertaa joku kuuntelee ja tapaa heitä. Tähän mennessä haastattelut on tehty puhelimessa tai sähköisesti, Helva sanoo.

Lindströmin linjaus oli yllätys

Hänen mukaansa kokeilua olisi kannattanut jatkaa vuoden 2020 loppuun eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan ehdotuksen mukaisesti.

– Silloin maakunta olisi saatu liikkeelle ja mallit olisi ollut helppo rakentaa siihen sopiviksi, Helva sanoo

– Lindströmin linjaus oli yllätys, sillä hetkeä aiemmin ministerit olivat kirjoittaneet omassa blogissaan että kokeilujen tuloksia tulisi hyödyntää maakuntauudistuksessa. Ja kun kysyin itsekin Lindströmiltä asiaa yhdessä seminaarissa, hän sanoi ettei lupaa mitään, mutta ilman muuta tilanne vaatii uutta tarkastelua.

Kokeilun päättyminen joulukuussa tarkoittaa sitä, että TE-keskukselta kaupungille siirtyneet työntekijät muuttavat takaisin TE-keskukseen.

Asiakkailla on edessä samanlainen pallottelu. Viime heinäkuussa työttömät saivat tietää siirtyvänsä TE-toimistolta kaupungin palveluun. Tämän vuoden lopulla heidät siirretään kaupungilta takaisin TE-keskuksen palveluun ja vuoden päästä maakunnan palveluun.

– Jatkuvasti vuoden välein tulee uusi taho, joka vastaa heidän palveluistaan. Ei sitä ainakaan hyväksi asiakaspalveluksi voi sanoa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*