Työllisyyskokeiluille halutaan lisäaikaa
Yleisesti parantunut työllisyystilanne ei ole vaikuttanut juurikaan kuntien osarahoittaman työmarkkinatuen määrään. Viime kuussa kunnat maksoivat Kelalle 35,5 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin summa oli 36,1 miljoonaa.
Tiistaina käynnistyi eri puolilla maata tukku työllisyyskokeiluja, joilla haetaan lisää tehoja alueelliseen työllisyydenhoitoon. Tampereen ja lähikuntien yhteiseen kokeiluun tulee kaikkiaan 22 000 asiakasta ja TE-toimistojen puolelta kunnan ja kaupunkien palkkalistoille vaihtaa 76 työntekijää. Kokeilut kestävät vuoden 2018 loppuun saakka.
Heti alkuvaiheessa Mansen suunnasta lähtee poliittisille päättäjille yksi harras toive. Kokeiluja tulisi jatkaa ainakin siihen saakka, kunnes sote- ja maakuntauudistus on valmis starttaamaan. Asiaan otti tiukasti kantaa myös Kuntaliiton työllisyysasioiden kehittämispäällikkö Erja Lindberg heinäkuun blogissa.
-Tässä siirtyy yli 20.000 ihmisen työllistämispalvelut uuteen organisaatioon. Vuoden 2019 alussa niiden pitäisi siirtyä taas takaisin TE-toimistoille ja sitten seuraavana vuonna maakuntahallinnolle. Tämä ei kyllä ole asiakkaiden etu. Olisi viisasta jättää nämä palvelut kokeiluiden hoidettavaksi siihen asti, kun sote- ja maakuntauudistus saadaan käyntiin, pohtii Tampereen kaupungin työllisyyskokeilun ohjelmajohtaja Regina Saari.
Työsarkaa riittää
Pirkanmaan kokeilussa Tampere, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Punkalaidun, Sastamala, Vesilahti ja Ylöjärvi ottavat hoitaakseen yhteensä noin 22 000 työttömän palvelut. Kohderyhmä on vaikeimmin työllistyviä eli henkilöitä, jotka ovat Kelan maksaman työmarkkinatuen tai peruspäivärahan piirissä.
-Vaikka työllisyystilanne on Tampereen seudullakin parantunut, niin sillä ei ole ollut juuri mitään vaikutusta kuntien maksamiin työllisyydenhoitomenoihin. Viime vuonna maksoimme työllisyysmenoja Kelalle 32 miljoonaa euroa. Haluamme käyttää tästä summasta mahdollisimman paljon työllisyydenhoitoon ja ihmisten auttamiseen, Saari pohtii.
Pirkanmaan mallissa jokainen kunta hoitaa oman leiviskänsä työllisyyskokeilusta omina kokeiluina Tampereen johdolla. Tosin maahanmuuttajien työllisyyspalvelut ovat kokeilussa täysin Tampereen vetämiä.
-Käytämme kaikkia digitaalisia ja nykyaikaisia apuvälineitä palvelujen tarjoamisessa, mutta ennen kaikkea haluamme antaa näille ihmisille aikaa ja henkilökohtaista palvelua. Jokaista kokeilussa olevaa työntekijää eli omavalmentajaa kohden on 100-150 asiakasta, Regina Saari kertoo.
Pirkanmaan kokeilusta Tampereen nettisivuilla