Työn sankareilla on mahdollisuus hakea työuraeläkettä tiistaista lähtien. Kevan arvion muutama sata raskaan työn raatajaa voisi olla alkuvaiheessa eläkettä hakemassa.

Raskasta työtä pitkään tehneille tarkoitetun työuraeläkkeen haku on mahdollista elokuun alusta alkaen. Eläkeuudistuksen mukanaan tuoma uusi eläke voidaan myöntää niille 63 vuotta täyttäneille, joilla on takanaan vähintään 38 vuotta raskasta työtä. Eläke alkaa aikaisintaan helmikuun alussa 2018.

Jokainen eläkepäätös tehdään henkilökohtaisen harkinnan jälkeen, mutta etukäteen uuden eläkkeen on arvioitu koskettavan kuntapuolella esimerkiksi palomiehiä, siivoojia ja hoitoalan henkilöstöä.

– On todella vaikeaa arvioida, minkä verran eläkettä tullaan hakemaan. Olemme varautuneet muutamaan sataan hakijaan alkuvaiheessa, arvioi Kevan eläkejohtaja Merja Paananen.

– Tuskin tästä mitään osittaisen vanhuuseläkkeen kaltaista hittituotetta syntyy. Alkuvaiheessa etu eläkkeelle jäämisen suhteen on vain kolme kuukautta, mutta kun lakisääteinen eläkeikä nousee, niin samalla nousee tämä työn sankareille tuleva etu, Paananen uskoo.

MainosTyökyvyttömyyseläke hakijalle edullisempi

Pelkkä ikä ja pitkä työura eivät oikeuta työuraeläkkeeseen. Henkilöllä pitää olla myös alentunut työkyky, jotta eläkettä voi saada. Kun osa työn sankareista on oikeutettu työkyvyttömyyseläkkeeseen, niin tämäkin vaikuttanee eläkkeensaajien määrään.

– Tarkistamme aina eläkehakemuksen yhteydessä, onko eläkkeenhakija oikeutettu työkyvyttömyyseläkkeeseen. Se olisi eläkkeensaajalle edullisempi, sillä työkyvyttömyyseläkkeessä huomioidaan myös tekemättä jääneiden työvuosien eläkekertymä, Merja Paananen toteaa.

Kevan asiakkaat eli kuntien, valtion, evankelisluterilaisen kirkon ja Kelan vuonna 1955 syntyneet työntekijät voivat täyttää eläkehakemuksen Omat eläketietosi -verkkopalvelussa tai postittaa Kevan sivuilta löytyvän hakemuslomakkeen. Työuraeläkkeestä voi hakea ennakkopäätöksen aikaisintaan kuusi kuukautta ennen kuin täyttää 63 vuotta. Ennakkopäätös sisältää tiedon täyttääkö hakija työuraeläkkeen vaatimukset ja arviolaskelman eläkkeen määrästä.

Aiheesta Kevan sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*