Puolustusvoimien tarpeet on huomioitava tuulivoimarakentamisessa, mikä on vaikeuttanut tuulipuistojen rakentamista itärajan tuntumaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja puolustusministeriö ovat asettaneet työryhmän selvittämään keinoja aluevalvonnan ja tuulivoimarakentamisen yhteensovittamiseksi. Tavoitteena on parantaa tuulivoimahankkeiden etenemisen edellytyksiä itäisessä Suomessa.

Tuulivoimarakentaminen on keskittynyt toistaiseksi Suomen läntisiin osiin. Yksi vaikuttava tekijä investointien alueelliseen sijoittumiseen ovat puolustusvoimien tarpeet ja aluevalvontajärjestelmän aiheuttamat rajoitteet.

Itäisen Suomen tuulivoimainvestointien haasteisiin viittasivat myös Joensuun, Lappeenrannan ja Sallan kunnanjohtajat Kuntalehden haastattelussa, jossa käsiteltiin itärajan kuntien odotuksia tulevaa presidenttiä kohtaan.   

Elinvoima ja turvallisuus käsikädessä

Asetettu työryhmä valmistelee pidemmän aikajänteen vision tuulivoiman sijoittamismahdollisuuksista itäiseen Suomeen. Se muodostaa tilannekuvan hankkeiden kehityksestä alueella, ja kuvaa rakentamisen estävät tekijät.

Työssä otetaan huomioon myös aiemmat selvitykset aiheesta ja kansainväliset kokemukset soveltuvin osin, sekä kuullaan tuulivoima- ja muiden toimijoiden näkemyksiä rakentamisen esteistä ja ratkaisuehdotuksista itäisessä Suomessa.

-On kaikille selvää, että puolustusvoimien tarpeet on huomioitava tuulivoimarakentamisessa. Työryhmän tärkeänä tehtävänä on selvittää mahdollisia keinoja alueiden saamiseen puhtaan tuulienergian käyttöön. Itäisen Suomen huoltovarmuudesta ja teollisuuden investointikyvystä huolehtiminen on meidän kaikkien etu, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteena on parantaa itäisen Suomen tuulivoimarakentamista, jota ohjelman mukaan edistetään selvitysmies Arto Rädyn raportin (15.3.2023) suositusten mukaisesti aluevalvontaa vaarantamatta ja kansalaisten oikeusturvasta huolehtien.

-Itä-Suomen elinvoima on tässä ajassa turvallisuuspoliittinen kysymys. Kaikki kivet on käännettävä, jotta alueelle saadaan lisää investointeja, työtä ja hyvinvointia. On tärkeää, että esteet tuulivoimahankkeiden tiellä selvitetään ja niihin etsitään eri tarpeet huomioivat ratkaisut, sanoo puolustusministeri Antti Häkkänen.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä