Kuivuvatko kotimaiset mustikat jatkossa ruskan mukana mättäille, kun marjanpoiminta-ala on mullistumassa. (Kuva: Hanna Rautio)

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman selvityksen mukaan luonnonmarja-alan sääntelyä on muutettava alan epäkohtien minimoimiseksi. Ulkomaisten luonnonmarjanpoimijoiden asemaan liittyy nykymuodossaan merkittäviä hyväksikäyttöön ja ihmiskauppaan liittyviä vakavia riskejä, minkä vuoksi ulkoministeriö keskeytti thaimaalaisten Schengen-viisumihakemusten vastaanoton maaliskuussa.

Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Vaasan yliopiston selvityksessä arvioitiin kahden eri sääntelyvaihtoehdon taloudellisia vaikutuksia luonnonmarjoja kerääviin ulkomaalaisiin, luonnonmarja-alan yrityksiin sekä julkiseen talouteen Suomessa. Vaihtoehdot ovat, että poimijat tulisivat jatkossa Suomeen työsuhteessa kausityöhön perustuen tai itsenäisessä asemassa elinkeinonharjoittajina.

Työsopimukseen perustuva kausityö vaikuttaa realistisemmalta vaihtoehdolta kuin yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen.

– Elinkeinonharjoittajina toimiminen suomen kieltä osaamattomille ja hyvin erilaisista kulttuuriympäristöistä tuleville poimijoille olisi kustannustehoton ja raskas toimintatapa. Käytännössä poimijoilla ei olisi edellytyksiä suoriutua lakisääteisistä velvollisuuksistaan. He olisivat yhä riippuvaisia luonnonmarjayrityksistä, sillä heidän tulisi itse solmia marjojen myyntisopimukset niiden kanssa, sanoo PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Saman suuntaiseen lopputulemaan yrittäjävaihtoehdosta päätyi tem:n oma työryhmä.

Marjojen kuluttajahinnat nousuun

Selvityksen mukaan työsuhde toisi poimijoille työsuhteen edut ja vähimmäispalkan turvan. Muutos ei kuitenkaan välttämättä tarkoittaisi kaikille marjanpoimijoille tulojen kasvua. Se ei myöskään ehkäisisi matkakulujen aiheuttamaa velkaantumista kotimaassa.

Alan yrityksille poimijoiden työsuhde ja siihen sisältyvät työnantajavelvollisuudet aiheuttaisivat kustannusten nousua. Tämä tarkoittaisi osalle yrityksistä toimintatapojen muutosta ja osa voisi joutua vetäytymään markkinoilta.

Kustannusten nousu aiheuttaisi nousupaineita kotimaisten luonnonmarjojen hinnoille.

Poiminta ei ole turismia

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä korostaa, että poimijoiden maahantulo tulisi jatkossa järjestää joko työsuhteen tai elinkeinonharjoittamisen varaan, eikä poimintaa siten jatkossa rinnastettaisi turismiin. Säädösmuutosten lisäksi ongelmien korjaaminen vaatii sekä alan omaa vastuullisuustyötä että viranomaisyhteistyötä.

Työsuhdevaihtoehdossa luonnontuotteiden keruu lisättäisiin kausityölain soveltamisalaan. Työryhmän mukaan vaihtoehdon selkeimpänä etuna olisi, että työsuhteessa tapahtuvaan työhön soveltuisivat yleiset työoikeudelliset säännöt ja työsuojeluvalvonnalla voitaisiin puuttua epäkohtiin.

Marjalain kehittäminen ja marjanpoimijoiden Suomeen tuleminen elinkeinonharjoittajina olisi marja-alan yrityksille pienempi toimintatavan muutos ja niille kustannuksiltaan pienempi. Myös näiden kahden vaihtoehdon yhdistämisen mahdollisuutta pohditaan.

Ongelmia työoloissa ja ansioissa

Luonnonmarjojen kerääminen Suomessa on nojautunut voimakkaasti ulkomaisiin, erityisesti Thaimaasta kutsuttaviin ja rekrytoituihin kerääjiin. Tähän mennessä poimijat ovat tulleet Suomeen Schengen-turistiviisumilla, jolla he saavat oleskella ja kerätä marjoja maassa enintään kolme kuukautta.

Tem:n mukaan ongelmat luonnonmarjanpoimijoiden työoloissa ja ansioissa ovat nousseet laajempaan tietoisuuteen noin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuosina 2022 ja 2023 alalla on esiintynyt laajoja ihmiskauppaepäilyjä ja -syytteitä.

Esimerkiksi Polarica Marjahankinta Oy:n entistä toimitusjohtajaa Jukka Kristoa ja tämän thaimaalaista liikekumppania vastaan on nostettu syytteet 77 törkeästä ihmiskaupasta. Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasuntaa vastaan on nostettu syytteet 56 törkeästä ihmiskaupasta. Epäiltynä on ollut myös työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen, jota epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Soraisen rikosepäilyjen osalta syyteharkinta on yhä kesken.

Ongelmien vuoksi ulkoministeriö keskeytti luonnonmarjanpoimijoiden viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa maaliskuussa 2024. Marjanpoimijoiden maahantuloon tarvitaan työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kestävä ratkaisu ja uudet säädökset voimaan satokaudeksi 2025.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*