Urheiluseurat aktivoivat kuntalaisia käyttämään tarjolla olevia liikuntapaikkoja. Kuvituskuva: Ville Miettinen

Kuntien elinvoimaa osaltaan täydentäville urheiluseuroille on myönnetty yhteensä vajaan kahden miljoonan euron verran korona-avustuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti urheiluseuroille toiminnan turvaamiseksi koronavirustilanteessa jaetuista erityisavustuksista keskiviikkona (31.3.).

Nyt jaetuilla avustuksilla turvataan urheiluseurojen toimintaa sekä lasten ja nuorten tavoitteellisen kilpa- ja huippu-urheilun edellytyksiä. 

Ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola kertoo käsiteltävänä olleen noin 650 hakemusta. Avustusta sai 280 liikunta- ja urheiluseuraa.

Hyviä kuntaesimerkkejä

Hakemusten perusteella urheilu- ja liikuntatilojen vuokraamiskulut ovat paikoin tuottaneet lisääntyviä vaikeuksia seuroille korona-aikana.

– Kunnat ja kaupungit toimivat usein vuokranantajina urheiluseuroille, Niemi-Nikkola sanoo.

Hakemuksia käsiteltäessä nousi esille paljon hyviä esimerkkejä siitä, miten kunta tai kaupunki on jättänyt perimättä vuokria tiloista, joita urheiluseurat eivät ole koronapandemian aiheuttamien rajoitusten takia käyttää.

– Sellaisiakin tilanteita on ollut, että kunta on sulkenut tilan ja seura on hakenut korvaavia tiloja yksityiseltä puolelta.

– Rajoitukset ovat voineet aiheuttaa sen, että urheiluseuran harjoituksissa ei ole ollut tavanomaisia osallistujamääriä. Kun harjoitusmaksujen määrät ovat pienentyneet, niin silti on voitu tarvita se sama tila ja sama ohjaaja, jotta toiminta voi jatkua. 

Tukea vain kuluihin

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämien tukien tavoitteena on lievittää koronapandemian aiheuttamia taloudellisia menetyksiä seuroille.

Seurojen nyt saamaa avustusta voi käyttää viime kesäkuun ja kuluneen tammikuun välisenä aikana syntyneisiin kuluihin, esimerkiksi toimitilojen vuokriin sekä ohjaajien ja valmentajien palkkakuluihin. Niemi-Nikkola muistuttaa, että nyt annetuilla avustuksilla ei paikata seurojen oletetusti menetettyjä tuloja.

– Emme voi korvata menetettyjä tuottoja, ainoastaan toteutuneita kuluja.

Turun Urheiluliitto kiittää

Yksittäisistä avustuksista suurimmat jaettiin Tampereen Pyrinnölle ja Turun Urheiluliitolle. Molemmat seurat saivat 28 000 euroa.

Turun Urheiluliiton toiminnanjohtaja Riikka Visa kertoo avustuseurojen olevan tärkeitä noin 5 000 jäsenen seuralle.

– Olemme onnellisia jokaisesta eurosta. Hienoa, että saimme tällaisen tuen. Kustannukset ovat lisääntyneet, kun olemme toteuttaneet toimintoja uudella tavalla korona-aikana, Visa sanoo.

– Jos saatua avustusta suhteuttaa tappioihin ja lisäkustannuksiin, se ei tokikaan kata kaikkea.

Kahdeksan urheilujaostoa kattava Turun Urheiluliitto on onnistunut säilyttämään jäsenmääränsä suunnilleen ennallaan koronapandemian aikana.

Sekin kertoo osaltaan siitä, että on onnistuttu huolehtimaan toiminnoista uusilla tavoilla ja eri rajoituksia noudattaen, Riikka Visa vahvistaa.

Yksi merkittävä asia on se, että Turun kaupunki on ollut jo ennen korona-aikaakin tukemassa lasten ja nuorten harrastamista, toiminnanjohtaja kiittää.

– Harrastuspaikat ovat ilmaisia alle 18-vuotiaille Turussa. Siinä mielessä meillä ei ole ollut vastaavia tilanteita kuin joissain muissa kunnissa.
Kokonaisuudessaankin yhteistyö kotikaupungin kanssa on toiminut hyvin, Riikka Visa näkee.

– Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä ja seuroja on kuunneltu mielestäni hyvin, kun on pohdittu yhdessä ratkaisuja. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*