Mäntsälä on yksi niistä pienistä Uudenmaan kunnista, jonka on arveltu jäävän ilman edustajaa tulevassa maakuntavaltuustossa. (Kuva: Ville Miettinen)

– Jos se maakunnallinen sydän sykkii, niin hienoa. Mutta vielä se ei syki, KUUMA-seudun yhteistyöjohtaja, liikelaitoksen johtaja Antti Kuusela arvioi Suomen suurimman maakunnan tilanteesta.

Kuuselan kommentit liittyvät julkilausumaan, jonka 16 Uudenmaan alueen kansanedustajaa ja 23 kuntajohtajaa on allekirjoittanut. Lähemmäs 1,7 miljoonan asukkaan vaalipiiri maakuntavaaleissa yhdessä helsinkiläisten kanssa ei houkuta merkittävää osaa Uudenmaan alueen päättäjistä.

– Pelkäämme, että toteutuessaan Uudenmaan maakunnan määritteleminen yhdeksi vaalipiiriksi vaarantaa alueellisen edustuksellisuuden maakunnallisessa päätöksenteossa ja aiheuttaa sen myötä demokratiavajeen, Uudenmaan vaalipiirin kansanedustajien ja kuntajohtajien yhteisessä tapaamisessa laaditussa julkilausumassa todetaan.

Helsinki jyrää

Erilaiset koelaskennat aiempien vaalitulosten perusteella tukevat julkilausuman allekirjoittaneiden ajatuksia. Uudenmaan maakuntavaltuuston 99 valtuutetusta noin 60 olisi tulossa Helsingistä. Uudellamaalla pelätään stadilaisten löytävän toisensa maakunnallisessa päätöksenteossa turhan hyvin.

– Se ei ole mikään salaisuus, että Helsingissä on olemassa Helsinki-puolue, joka löytää yhteisen sävelen asioista päätettäessä. Edunvalvonnassa Uusimaa on ryysyläispoika muihin alueisiin verrattuna. Maakunnallinen edunvalvonta esimerkiksi Pohjanmaalla on todella vahvaa yli puoluerajojen. Meillä ei olla vielä sillä tasolla, Kuusela huokaa.

Maan kahden suurimman vaalipiirin yhdistämisen arvioidaan nostavan Helsingin ulkopuolella asuvien ehdokkaiden kynnystä nousta maakuntavaltuustoon kohtuuttoman korkeaksi. Rajan on arvioitu asettuvan 5 000 äänen seutuville.

– Onko se demokratiaa, ettei oteta suurinta osaa kunnista mukaan päätöksentekoon, Kuusela kysyy.

Vielä ehtii

Oletteko te nyt julkilausuman kanssa kuitenkin liian myöhään liikkeellä?

– Muistatko montako muutosta on tullut alkuperäiseen sote-malliin matkan varrella? Kun eduskunta ei ole laista vielä päättänyt, niin poliittinen keskustelu voi jatkua. Oli Uudenmaan kansanedustajissakin heitä, jotka eivät lähteneet julkilausumaan mukaan perustellen asiaa sillä, että puoluesihteerit ovat jo asian keskenään sopineet.
– Mutta eivät puoluesihteerit asioista lopullisesti päätä. Muutama kansanedustaja sai meidänkin yhteisessä tilaisuudessa ahaa-elämyksen ja allekirjoitti julkilausuman, Antti Kuusela huomauttaa.

Julkilausumassa korostetaan myös sitä, että maakuntavaltuusto käyttää tulevassa maakunnassa suurta valtaa. Sote-palveluiden ohella valtuusto ohjaa merkittävällä panoksellaan myös alueiden kehittämistä.

– Varsinkin ensimmäinen maakuntavaltuusto tekee maakunnan toiminnan ja talouden kannalta erittäin merkittäviä päätöksiä ja siinä päätöksenteossa alueellinen edustavuus on kriittisen tärkeää. Asia ei ole demokratian ja läheisyysperiaatteen näkökulmasta vähäpätöinen. Maakuntalakiin tulisikin tehdä tältä osin korjaus ennen sen hyväksymistä eduskunnassa. Esitämme, että Uudenmaan ja Helsingin vaalipiirit säilytetään maakuntavaalien yhteydessä kahtena sisäisenä vaalipiirinä, julkilausumassa todetaan.

Julkilausuman allekirjoittivat kansanedustajista: Anders Adlercreutz (RKP), Arja Juvonen (PS), Johanna Karimäki (VIHR), Jyrki Kasvi (VIHR), Antero Laukkanen (KD), Eero Lehti (KOK), Leena Meri (PS), Outi Mäkelä (KOK), Mikaela Nylander (RKP), Veronica Rehn-Kivi (RKP), Joona Räsänen (SDP), Kari Tolvanen (KOK), Eerikki Viljanen (KESK), Thomas Blomqvist (RKP), Elina Lepomäki (KOK) ja Jani Toivola (VIHR).

Kaupungin- ja kunnanjohtajista nimensä julkilausuman alle kirjoittivat: Tarmo Aarnio (Kirkkonummi), Kimmo Behm (Nurmijärvi), Jarl Boström (Inkoo), Mikael Grannas (Sipoo), Hannu Haukkasalo (Pornainen), Tiina Heikka (Lapinjärvi), Juha-Pekka Isotupa (Siuntio), Harri Lipasti (Tuusula), Marko Järvenpää (Karkkila), Esko Kairesalo (Mäntsälä), Jan D. Oker-Blom (Loviisa), Antti Peltola (Järvenpää), Jouni Martikainen (Askola), Christoffer Masar (Kauniainen), Jyrki Mattila (Hyvinkää), Juha Myyryläinen (Pukkila), Sami Miettinen (Vihti), Kirsi Rontu (Kerava), Sabah Samaletdin (Myrskylä), Ragnar Lundqvist (Raasepori), Mika Sivula (Lohja), Denis Strandell (Hanko), Jukka-Pekka Ujula (Porvoo).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä