Visit Finland Harri Tarvainen
Kuva Visit Finland / Harri Tarviainen
Kotimaiset matkailijat pelastivat monen kunnan kesän, mutta ulkomaalaisten matkailijoiden ja konferenssivieraiden puute koettelee erityisesti Uuttamaata.

Matkailuala on synkässä kurimuksessa Uudellamaalla, kertoo Uudenmaan liitto tiedotteessaan.

Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset ovat romahtaneet alle kymmeneen prosenttiin vuoden takaisesta, ja välittömät tulomenetykset olivat tammi–heinäkuussa 735 miljoonaa euroa.

Matkailun aiheuttamat kerrannaisvaikutukset muille toimialoille kipusivat Uudellamaalla yli miljardiin euroon.

Kurjaa tilannetta pahentaa se, että työllisyydessä on alkuvuoden aikana menetetty yli 5000 henkilötyövuotta.

Mainos– Yhdeksän kymmenestä matkailuyrityksestä on joutunut turvautumaan lomautuksiin, ja kriisin pitkittyessä myös irtisanomiset ovat lisääntyneet. Välillisine vaikutuksineen koronan isku matkailualalle koskettaa 25 000 uusmaalaista työntekijää, Uudenmaan liitto summaa.

Raasepori selvinnyt säikähdyksellä

Miten synkkä tilanne näyttäytyy Uudenmaan kunnissa ja kaupungeissa?

Visit Raaseporin matkailupäällikön Ville Vuorelman mukaan tilanne on parantunut huomattavasti shokkikevään jälkeen.

– On tietysti harmi, että ulkomaiset matkailijat ovat jääneet pois, mutta suomalaiset ovat paikanneet tilannetta tosi hyvin.

Hänen kuulemansa mukaan kesä oli monelle yritykselle jopa parempi kuin edellisenä vuonna.

– Ihmiset ovat ymmärtäneet, että lomafiilikseen pääsee jo tunnin tai kahden matkan päästä kotoa. Tärkeintä on katkaista arkirutiinit sekä päästä toiseen ympäristöön syömään ja nukkumaan hyvin.

Visit Raasepori on nostanut esille nopeiden minilomien ja viikonloppujen merkityksellisyyttä. Lomatunnelmaan pääsee esimerkiksi yöpymällä Mustion linnassa tai kierroksella Fiskarsissa.

– Meidän vahvuus on myös se, ettei ihmisten tarvitse ängetä pieneen tilaan muiden kanssa. Raasepori on pinta-alaltaan Uudenmaan suurin kunta.

Syyslomakauden lisäksi alueelle houkutellaan erityisesti lokakuun viimeisenä viikonloppuna, joka Raaseporissa on nimetty pimeäksi viikonlopuksi. Tiedossa on tulishow´ta, kummituskierroksia ja kauhuelokuvia.

Myös pyöräilijöitä houkutellaan syksyisille reiteille tutustumaan vaikkapa ruukkeihin.

Konferenssivieraat puuttuvat

Kotimaan matkailulla ei pelasteta lentoliikennettä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja sen lähialueella on nyt vaarassa noin 10 000 ihmisen työpaikat.

Finnair ja maahuolintayhtiö SwissPort Finland ovat ilmoittaneet isoista irtisanomisista.

Kurimus on levinnyt myös risteilyliikenteeseen. Uudenmaan liitto muistuttaa, että Helsinki on ollut usean vuoden ajan Euroopan vilkkain ulkomaanliikenteen matkustajasatama, mutta nyt kansainvälinen risteilyliikenne on ajettu alas.

Myös kongressi- ja tapahtumamatkailu keskittyy vahvasti Uudellemaalle. Alan yritykset menettivät keväällä yli 90 prosenttia liikevaihdostaan viime vuoteen verrattuna ja ovat joutuneet lomauttamaan henkilöstöään.

Visit Tuusulanjärven toiminnanjohtaja Marjo Ranta-Irwin vahvistaa, että isojen konferenssien perumiset tuntuvat alueella selvästi.

– Yritykset ovat pitäneet jonkun verran kokouksia, mutta isot konferenssit puuttuvat kokonaan.

Kesä oli hänen mukaansa kaikesta huolimatta ihan ok. Ihan yhtä vilkasta ei ollut kuin oli odotettu – pidettiinhän Tuusulassa kesän asuntomessutkin.

Ranta-Irwin pohtii, että Uusimaa ei koronatilanteen takia todennäköisesti vedä puoleensa suomalaisia muualta maasta.

– Heti kun terveysviranomaiset ilmoittavat jotakin, kalenterista lähtee varauksia.

Toiveet ovatkin Raaseporin tavoin lähimatkailussa. Vaikka koko perheelle sopii pyöräilyreitti Tuusulanjärven ympäri, ja Sarvikallion virkistysalue on vastikään uudistettu. Kulttuurin ystäviä houkutellaan Halosenniemeen ja Erkkolaan.

Matkailuyrityksille yhteinen hakupalvelu

Kotimaan syksyiseen matkailuun houkuttaa myös Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistyksen (Suoma) koordinoima 100 syytä matkailla Suomessa -kampanja.

100syytä.fi -sivustolle on koottu työ- ja elinkeinoministeriön tuella vinkkipankki, jonka hakupalvelussa on mukana matkailuyrityksiä ympäri Suomen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*