Uudenmaan sote-erillisratkaisu on astunut askeleen eteenpäin. (Kuva: Ville Miettinen)

Uudenmaan omaa sote-ratkaisua pohtinut HUS-työryhmä on päätynyt yksimielisesti esittämään mallia, jossa Uudenmaan erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu olisi ensisijaisesti itsehallinnollisilla alueilla. Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin sote-erillisratkaisua on selvitetty kuntien ehdottaman viiden alueen pohjalta.

Mallissa HUS vastaisi näiden alueiden kiireellisestä erikoissairaanhoidosta, vaativasta ja yliopistosairaalalle kuuluvasta erikoissairaanhoidosta ja tämän järjestämiseksi tarpeellisesta muusta erikoissairaanhoidosta. HUS vastaisi myös muista erikoissairaanhoidon palveluista niiltä osin kuin maakunnat eivät niitä järjestä. HUSin järjestämisvastuu olisi toissijaista ja lakiin perustuvaa.

Mikäli suunnitelma etenee toteuttamiseen, niin lopullinen työnjako on tarkoitus linjata itsehallintoalueiden ja HUSin kesken järjestämissopimuksessa, jonka perusvaatimukset määriteltäisiin lainsäädännössä. Maanantaina julkaistun tiedotteen mukaan HUSille taattaisiin tätä kautta riittävä yleinen erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu toiminnan hyvää toteuttamista varten.
Rahoitukseen asiaa selvittänyt työryhmä ei ottanut kantaa. Se tarkasteli työssään erikoissairaanhoidon järjestämisratkaisua perusoikeuksien toteutumisen, osapuolten välisen työnjaon ja muutoksen hallinnan näkökulmista.

-Valittu malli antaisi parhaimmat mahdollisuudet integroituihin palveluihin, mikä on sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila valtioneuvoston tiedotteessa.

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi perustelee ratkaisua sekä yksilön kannalta että yleisesti.

-Ehdotettu ratkaisu turvaa riittävällä varmuudella potilaan yhdenvertaiset palvelut, hoidon laadun ja hoitoketjujen kehittämisen koko Uudellamaalla. Lisäksi se sisältää HUSin keskeiset erityisvastuut, Mäkijärvi kertoo.

Aiheesta valtioneuvoston sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*