Havainnekuva Tampereen Kansi- ja areenahankkeesta.
Kuva: SRV

Tampereen Kansi ja areena -hankkeen vaikutukset on arvioitu uudelleen.

Tuoreessa analyysissa Tampereen rautatieaseman eteläpuolelle rakennettavan kansirakenteen lopulliset työllisyysvaikutukset ovat lähes kolmanneksen pienemmät kuin alkuperäisessä arviossa.

Alun perin konsulttiyhtiö Deloitte Consulting arvioi vuonna 2015, että valmis Kansi synnyttäisi noin 2363 työpaikkaa. Uuden arvion mukaan luku on noin 1536.

Syynä on suunnitelmien tarkentuminen: Kanteen ollaan rakentamassa aiottua enemmän asuntoja ja vähemmän toimistoja.

MainosKaupunki myönsi vuonna 2016 hankkeelle asemakaavapoikkeaman, jonka nojalla asuntojen määrää on voitu lisätä suunnitelmaan.

 

Rakennusprojektin uudeksi hinnaksi on arvioitu noin 630 miljoonaa euroa. Se on 145 miljoonaa enemmän kuin vuoden 2015 arviossa. 

Summalla rakennetaan monitoimiareena, jolla kisataan vuonna 2022 jääkiekon maailmanmestaruudesta. Areenan tapahtumien lasketaan tuottavan Tampereelle parhaimmillaan 28 miljoonan euron arvonlisäyksen vuodessa.

Areenan yhteyteen rakennetaan lähes 300 huoneen hotelli, 15 000 neliömetriä liike- ja toimitilaa, josta 10 prosenttia tulee kasinon käyttöön. Lisäksi ensimmäiseen vaiheeseen mahtuu reilut 400 asuntoa. 

Eteläpuolen valmistuttua asunnoille rakennetaan vielä 40 000 kerrosneliömetriä. 

 

Valmiin kannen lasketaan tuottavan Tampereelle 9,5 miljoonaa veroeuroa vuodessa. Alun perin summaksi ennustettiin 12,7 miljoonaa.

Kannen arvioidaan synnyttävän työpaikkoja niille aloille, jotka työllistävät Tampereella: tieteellisen ja teknisen toiminnan aloille, informaatio- ja viestintäaloille, rahoitukseen ja vakuutustoiminnan, majoitus- ja ravitsemusalan ja viihteen ja virkistyksen pariin.

Molemmissa analyyseissa Kannen synnyttämien työpaikkojen määrä on laskettu rakennettavien toimistoneliöiden perusteella.

Konsulttiyhtiön uuden laskelman työpaikat eivät välttämättä toteudu, jos kaikkia toimitilaneliöitä ei saada täyteen, tai jos uusiin toimistoihin siirtyy jo olemassa olevia työpaikkoja muista rakennuksista.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

RAFO 2024: Katso tästä tuoreimmat jutut