Kuva: Sonja Eloranta
Aiempina vaaleina tutuksi tulleita telttoja ei tänä keväänä nähdä. Tosin Etelä-Pohjanmaalla aiotaan kampanjoida myös teltalla ja makkaroilla.

Korona-ajan poikkeusolot muuttavat kuntavaaliehdokkaiden vaalityötä. Jalkatyön sijaan ihmisiä tavoittaa nyt verkossa. Sosiaalisen median taidot on viimeistään nyt otettava haltuun.

Somessa pärjäämistä pohtii esimerkiksi keskustalaisten listoilla Mikkelissä oleva Tiina Elkharam.

– Some-taitajat pärjäävät. En itse hallitse sitä maailmaa kovin hyvin mutta olen yrittänyt opetella. Ihan hirmuisesti se ei kiinnosta, enkä aio kovin paljon siihen myöskään panostaa.

Elkharam arvelee, että näissä vaaleissa somen hallitsevat nuoremmat ihmiset pärjäävät – mikä ei ole hänen mielestään huono juttu.

– Itse en lähde nollilta, sillä olen nyt varavaltuutettu ja ollut tarkastuslautakunnassa pari kautta. Siellä on oppinut paljon. Lisäksi olen yrittäjä ja tunnen täkäläisiä ihmisiä. Jos he haluavat minut päättäjäksi, sitten he äänestävät minua.

Kokoomuslaista Juha Suonperää Jyväskylässä harmittaa, koska tapahtumia ei voi järjestää. Hänelle kasvokkaiset tapaamiset ovat olleet tärkeitä, sillä niissä on voinut jakaa tietoa ja kuulla ihmisten tuntoja.

– Meillä on ollut tilaisuuksia esimerkiksi turvallisuuspolitiikasta ja kahvittelua teltoissa. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että voivat tulla juttelemaan ja kyselemään. Henkilökohtainen vuorovaikutus jää nyt kokonaan pois.

Hänen mielestään äänestysaktiivisuuteen vaikuttaa ratkaisevasti se, millainen koronatilanne on vaalien aikaan.

– Monelle äänestyspäivä on tarkoittanut, että samalla lähdetään katsomaan ihmisiä, puetaan vähän parempaa päälle ja käydään kahvilla.

Vaaliteltta pystyyn Etelä-Pohjanmaalla

Teuvassa Etelä-Pohjanmaalla ehdokkaana oleva perussuomalaisten Eliisa Panttila kertoo, että puolueella on suunnitteilla lauantaiksi kyläkierros ja teltta, jossa tarjolla on makkaraa ja arpoja.

– Ulkotiloissa ollaan. Meikäläisillä pienillä porukoilla en usko, että siinä on mitään ongelmaa. Kaikki ovat oppineet, että sairastuneena pysytään kotona.

Panttila on ollut valtuustossa kahdeksan vuotta. Hänellä ei ollut isoa vaalikampanjaa ennen ensimmäistäkään vaalikautta, sillä hänet tunnettiin alueella kylätoimijana.

– Pidän nykyään blogia ja olen kirjoittanut aika aktiivisesti paikallislehteen. Tarkoitus on tänä keväänä tehdä omia podcasteja ja striimejä.

Aikaa varautumiseen vuosi

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Joona Räsänen sanoo, että niin poikkeuksellinen kuin tilanne onkin, siihen on voinut varautua vuoden verran. Yllätyksenä ei tule, että vaalikampanjoita käydään yhä enemmän sähköisesti.

– Vaikein kysymys on epävarmuus siitä, siirretäänkö vaaleja vai ei. Tilannetta ei helpota hallituksen viestittämä kolmen viikon sulku.

– Oikeusministeri on kutsunut puoluesihteerit koolle. Joistakin puolueista on jo kuulunut, että ajankohta pitäisi siirtää. Keskustelu velloo ja epävarmuus jatkuu.

Räsänen huomauttaa, ettei yhtään kadehdi puolueiden urakkaa. Ehdokasasetteluun on vielä kaksi viikkoa aikaa, ja töitä tehdään sen vuoksi aktiivisesti. Samaan aikaan jo ehdolle lähteneet pitäisi saada innostuman vaalikampanjaan epävarmuuden vallitessa.

Epävarma tilanne vaikuttaa myös kuntiin. Räsänen on kuullut, kuinka vaalivirkailijoiden kokoon saaminen on vaikeutunut epidemiatilanteen heikentyessä.

– Olen kuullut myös, että vaalivirkailijoiden tehtävistä on kieltäydytty tautitilanteen takia. Onko meillä tarpeeksi vaalivirkailijoita, kun äänestyspaikkoja on lisätty ja joudutaan erikoisjärjestelyihin?

Räsänen toivoo nyt viestintään selkeyttä, epävarmuus on myrkkyä.

Selkeät vaalityön pelisäännöt

Osataanko vaalityötä tehdä turvallisesti?

Räsänen kertoo, että vaalityöhön on puolueilla selkeät mallit ja yhteiset pelisäännöt. Alueelliset epidemiatilanteet vaikuttavat vaalityöhön, mutta linjauksiin kuuluu, ettei yleisötilaisuuksia pidetä. Mikäli esimerkiksi esitteitä jaetaan, tätä ei erikseen mainosteta. Sellainen saattaisi houkutella ihmisiä koolle.

– On tärkeää, että kaikki puolueet noudattavat näitä, muutoin tilanne menee mahdottomaksi.

Räsänen toivoo, että äänestäjät olisivat valmiita näkemään hieman enemmän vaivaa ja tutustuisivat useisiin ehdokkaisiin verkossa.

Terveysturvallisuuteen 1,3 miljoonaa

Puoluesihteerit ovat tänään oikeusministeriössä koolla, ja heiltä odotetaan näkemystä siitä, siirretäänkö kuntavaaleja vai ei.

Oikeusministeriö tiedotti torstaina, että kuntavaalien turvalliseen toimittamiseen koronaviruspandemian aikana esitetään 1,3 miljoonan euron lisämäärärahaa.

– Koronavirustilanteesta johtuvat erityisjärjestelyt edellyttävät aiempaa enemmän vaalivirkailijoita ennakkoäänestyksessä ja vaalipäivän äänestyksessä. Myös kotiäänestykseen tarvitaan merkittävästi lisäresursseja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kommentoi tiedotteessa.

– Lisäksi tarvitaan uusia tilaratkaisuja sekä suojavälinehankintoja. Lisämäärärahan tarkoituksena on turvata, että vaalit pystytään järjestämään turvallisesti myös poikkeuksellisissa oloissa.

Neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen oikeusministeriöstä kertoo, että 1,3 miljoonaa euroa jaetaan kunnille äänioikeutettujen määrän mukaisesti.

– Kunnat saavat itse päättää, kuinka tuo summa käytetään.

Kunnat saavat valtiollisia vaaleja varten vaalilain mukaisesti korvausta vaalivalmisteluja varten. Kuntavaaleissa summa on huomattavasti pienempi, koska niissä kunta vastaa omista kustannuksistaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä