Vaasan havittelema akkutehdas olisi kooltaan jättimäinen. (kuva: Vaasan kaupunki)

Suuren kokoluokan akkutehtaan sijoituspaikaksi havitteleva Vaasan kaupunki sanoo, että nopeimmillaan tehtaan rakennustyöt on mahdollista aloittaa Vaasassa jo kesällä 2018.

Vaasa on teettänyt konsulttiyritys Gaialla selvityksen tehtaan sijoittumisen edellytyksistä. Gaia arvioi selvityksessään tehtaan sijoituspaikkaa, lupaprosessien vaatimuksia sekä tehdasinvestointiin liittyviä riskejä.

– Selvitys palvelee mahdollisimman nopeita lupaprosesseja, lisäksi saimme arvokasta tietoa, miten voimme entisestään erottua kilpailijoistamme, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoo.

Gaian mukaan YVA-menettelyä sekä muita lupaprosesseja voidaan toteuttaa synergiassa kaavoitusprosessien kanssa ja näin varmistaa mahdollisimman jouheva ja nopea luvitus.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Teknisten valmiuksien ja tarvittavien lupien lisäksi hankkeessa on tärkeää sen sosiaalinen hyväksyttävyys. Tässäkään suhteessa meillä ei ole ongelmia, Vaasan seutu on ollut yksissä tuumin akkutehdashankkeen takana heti sen julkistamisesta lähtien, Häyry sanoo.

Selvityksessä käytiin läpi akkutehtaan sijaintivaatimuksia sekä akkujen valmistusprosessia ja siihen liittyviä tekijöitä. Esimerkiksi akkujen valmistukselle keskeisessä katodiprosessissa tarvitaan liuottimia, minkä vuoksi laitoshanke vaatii suurella todennäköisyydellä ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA). Tehtaalta tultaneen myös edellyttämään turvallisuusselvitystä (ns. Tukes-lupa).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*