Vaasassa etsitään säästöjä ja henkilöstö on yksi kohde. (Kuva: Pixabay)

Vaasan kaupunki lomauttaa tämän ja ensi vuoden aikana korkeintaan 3 500 työntekijää. Lomautusten pituus on työtehtävistä riippuen 3-14 päivää. Lomautusten ulkopuolelle jää kaupungin toiminnan kannalta kriittisiä tehtäviä, sekä toimintoja, joissa on oma rahoitusmalli. Lomautusten on arvioitu tuovan noin 2,7 miljoonan euron säästöt kuntatalouteen.  

Alun perin pöydällä oli jopa 4 500 työntekijää koskevat lomautukset, mutta määrä pieneni päätöksenteon edetessä. Takavuosien alijäämien takia talousvaikeuksissa painiskeleva Vaasa haluaa turvata kuntalaisille toimivat palvelut lomautuksista huolimatta. Tätä taustaa vasten lomautuksia jaksotetaan myös ensi vuodelle.

-Näin jää aikaa lomautusten suunnitteluun ja järkevään aikatauluttamiseen. Tällä pyritään myös siihen, että lomautukset kuormittaisivat henkilöstöämme mahdollisimman vähän, kertoo kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Opettajia lomautetaan

Perusopetuksessa opettajat lomautetaan kolmen päivän ajaksi. Perusopetuksen opettajien kolmen päivän lomautus kohdistuu kaupungin mukaan työn suunnitteluun ja koulutukseen tarkoitettuihin veso-päiviin.

MainosVaasassa lomautukset eivät koske toisen asteen opettajia lukioissa ja Vamialla. Näiden rahoitus tulee valtiolta, eikä kaupunki olisi lomautuksilla varsinaisesti säästänyt mitään. Lomautukset eivät koske myöskään psykologeja, kuraattoreita ja henkilökohtaisia avustajia perusopetuksessa.

Koronalomautettuja ei lomauteta

Koronan viime keväänä aiheuttamat lomautukset näkyvät varhaiskasvatuksen lomautusten kohdentamisessa. Seitsemän päivän lomautukset koskevat niitä työntekijöitä, joita ei lomautettu keväällä koronapandemiasta aiheutuneen poikkeustilanteen vuoksi.

Teknisessä toimessa ja konserniohjauksessa lomautusten kesto on pääsääntöisesti 14 päivää. Sosiaali- ja terveystoimessa on luvassa 3-14 päivän mittaisia lomautuksia. Teknisessä toimessa lomautukset eivät koske eläinlääkäreitä, vesilaitosten, jätelautakunnan eikä Pohjanmaan pelastuslaitoksen henkilöstöä. Esimerkiksi pelastuslaitoksen toiminnan rahoittamiseen osallistuvat Vaasan ohella muut alueen kunnat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*