Kuva: Vaasan kaupunki/Mikael Matikainen
Asteikolla 0-100 vaasalaisten onnellisuutta kuvaava luku on 74. Vuoden 2020 kyselyssä vaasalaisten onnellisuusluku oli 73. Kuva: Mikael Matikainen / Vaasan kaupunki

Vaasalaisten onnellisuus on lisääntynyt edellisvuodesta, selviää joulukuussa toteutetusta onnellisuuskyselystä.  

–Vaasalaisten odotukset tulevaisuudesta ovat säilyneet myönteisinä pandemiasta huolimatta, mikä kertoo sopeutumisesta, toteaa psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen

Asteikolla 0-100 vaasalaisten onnellisuutta kuvaava luku on 74. Vuoden 2020 kyselyssä vaasalaisten onnellisuusluku oli 73. 

–Ihmisten myönteisyys on ihmeellinen asia, toteaa tuloksia vertaillut Ojanen. 

Hän muistuttaa, että toiveikkuus ja optimismi ovat ihmiselle luontaisia voimavaroja, jotka auttavat selviytymään vaikeuksista. 

– Ne ovat onnellisuutta suojaavia asioita. Siksi onnellisuuden tunteita ei tulisi häpeillä, vaikka ympärillä olisi surua ja kärsimystä. Myönteisyys saa ihmiset pitämään huolta itsestään. Onnellinen ja hyvinvoiva jaksaa auttaa myös muita, hän korostaa. 

Usko omaan kykyyn vaikuttaa onnellisuuteen väheni

Onnellisuuskyselyn mukaan liki 80 prosenttia vaasalaisista luottaa tilanteen palautuvan ennalleen pandemian jälkeen. Kielteisten kokemusten määrä on hieman vähentynyt vuodesta 2020. Sen sijaan odotus pitkäaikaisista kielteisistä vaikutuksista on kasvanut.

– Usko omaan kykyyn vaikuttaa onnellisuuteen on hiukan heikentynyt, mikä lienee niin ikään pandemian seurausta, Ojanen arvioi. 

Vuosittain toteutettava onnellisuuskysely selvittää myös vaasalaisten tyytyväisyyttä kaupungin tarjoamiin palveluihin. Kyselyssä 67 prosenttia arvioi kaupungin kehittyvän tällä hetkellä parempaan suuntaan. 

– Vaasan kaupunki ja useat palvelut saivat parempia arvioita kuin edellisessä kyselyssä. Palveluissa suunta on kauttaaltaan myönteinen, erityisesti työllisyyspalveluissa, mutta toki parantamisen varaa on edelleen, Ojanen kertoo. 

Onnellisuusvarkaat heikentävät onnellisuutta

Ojanen nimittää onnellisuusvarkaiksi asioita, jotka heikentävät ja vaikeuttavat ihmisten onnellisuutta. Kuormittavimmat tekijät liittyvät usein lähipiiriin. 

–Kyselyn mukaan vaasalaisten pahimpia onnellisuusvarkaita ovat edelleen sairaudet ja vammat, liiallinen herkkyys ihmisten teoille ja puheille, raskaat menetykset ja nykyajan kulttuurin tehokkuuspaineet, Ojanen kertoo. 

Vaasalaisten suosituin keino tavoitella onnellisuutta oli tälläkin kertaa ymmärrys pienistä ja satunnaisista arjen ilon hetkistä. Lisäksi he pitävät tärkeänä myönteistä ajattelua.

Verkossa toteutettuun onnellisuuskyselyyn vastasi kaikkiaan 1 081 vaasalaista joulukuussa 2021. Se on selvästi enemmän kuin vuonna 2020, jolloin kyselyyn vastasi noin 480 vaasalaista. Tavoite asukkaiden onnellisuuden edistämisestä on kirjattu Vaasan kaupungin strategiaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*