Aktiivimalli leikkasi työttömyysturvaa reilulta kolmannekselta työttömyysetuuksia nauttineilta. (Kuva: Sonja Eloranta)

TE-toimistojen asiantuntijoiden kokemukset paljon parjatusta aktiivimallista eivät kunniaa Sipilän hallituksen keksinnölle suitsuta. Työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman selvityksen mukaan työllistämisen asiantuntijat eivät pidä nykymuotoista aktiivimallia tarkoituksenmukaisena tapana edistää työllisyyttä. Työttömillä on erilaiset edellytykset ja mahdollisuudet täyttää aktiiviehto joko yksilöllisistä tai sosiaalisista syistä.

Puhtaasti tilastoja katsomalla aktiivimallin voimaantulon jälkeen osallistuminen työllistämistä edistäviin palveluihin parani. Myös työskentely työttömyysaikana yleistyi. Tosin samaan aikaan työllisyystilannekin parani suhdannetilanteen takia.

-Osittain kyse on kuitenkin työllisyystilanteen paranemisen ja muiden uudistusten vaikutuksista. Koska aktiivimalli koskee lähes kaikkia työttömiä, sopivaa verrokkiryhmää, johon aktiivimallin kohteena olevia työttömiä voisi verrata, ei ole. Niinpä suhdannetilanteen muutoksen vaikutusta on vaikea erottaa aktiivimallin vaikutuksesta, tutkijat toteavat väliraportista tiedottaessaan.

Aktiivimallin ehtojen täyttymättä jättäminen pienensi työttömyysturvaa reilulta kolmannekselta vuoden 2018 alussa työttömyysetuuksia nauttineilta. Useimmiten etuudet pienenivät iäkkäämmiltä työttömiltä ja työttömyyspäivärahan lisäpäiviltä olleilta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Työttömien aktiivisuuden muutosta aktiivimallin käyttöönoton jälkeen arvioivat Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Turun yliopisto työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta.

Väliraportti kokonaisuudessaan TEM:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ns. aktiivimalli on suoraa jatkoa epäinhimilliselle ja diktaattorimaiselle hallituspolitiikalle; tämänkin perusteluinahan tuotiin herjaavasti esille syytökset työttömien passiivisuudesta, ”ilmaisella rahalla loikomisesta” ym. Eikä kokoomuksen ”asiantuntijana” kovasti loistanut entinen sos.dem. kansanedustaja kaihtanut julistamasta kuinka ”työttömät tarvitsevat opetuksen” eli suoraan rankaisumallihan tämä on ollut. Keskusteluissa ei kaihdettu myöskään halua sivuuttaa ja rajoittaa ammattijärjestöjen ja muiden Suomen työväestöä eli n. 2,5 miljoonaa ihmistä edustavien mielipiteen ilmaisemista ”ulkoparlamentaarisina voimina”… niin mitä se ”ulkoparlamentaarinen” sitten tarkoittaa kun ei vaalien tuloksia tarvitse millään tavalla noteerata hallituksia kootessa tai -kokoonkursiessa?
    Täysin sivuun jäi keskustelu yhteiskunnallisesta ja työmarkkinoiden rakennemuutoksesta, myös eräiden poliittisten tahojen ja yritysten halusta synnyttää halpatyömarkkinat, lisätä työperäistä maahanmuuttoa, digitalisaation ja automaation lisääntymisen tuomat työvoiman kysyntään kohdistuvat muutokset etc.
    Julistettiin kuinka ”hallitus on synnyttänyt 140 000 uutta työpaikkaa”, ok. mutta missä ne ovat? Sen tiedän että kunnissa tosissaan työstetään syrjäytymisvaarassa ja pitkäaikaiseen työttömyyten putoavien työllistymismahdollisuuksien lisäämiseksi, mutta mitä oikeasti on tehty ns. ”hallituksen” toimesta?
    Työllisyysasteen nostoa ei kukaan tavoitteena vastusta, mutta suomalaisessa yhteiskunnassa nähty loiskiehunta ja ihmisarvoa alentava päätöksentekomentaliteetti on häpeäksi niin edellisessä hallituksessa istuneille kuin senkaltaista politiikkaa ministeriöissä ja valtionhallinnon sektoriviranomaisissa ajaneille. Ja osoittaa kuinka heppoisin perusteluin hallitus lähti näihin pakkotoimiin, vaikka niiden vaikutuksista varoitettiin lukuisia kertoja.
    Aivan ehdottomasti epäonnistunut järjestelmä kumottava ilman sen pitempiä vatulointeja, eikö vain!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*