Jopa 70 prosenttia kyselyyn vastanneista nuoristaan oli ylpeitä omasta kotikaupungistaan. Iisalmi oli yksi kyselyn toteuttaneista 13 seutukaupungista. Kuva: Tommi Korpihalla

Valtaosa seutukaupungeissa asuvista nuorista olisi valmis opiskelemaan ammattiin omassa kotikaupungissaan, jos se olisi mahdollista. Vain viidesosa vastanneista kuitenkaan näkee itseään asumassa kotikunnassaan enää aikuisena.

Tieto käy ilmi seutukaupunkien kahdeksasluokkalaisille huhtikuussa toteuttamasta kyselystä. Kyselyn järjestivät yhteistyössä Huittisen, Iisalmen, Ikaalisen, Imatran, Keuruun, Kristiinankaupungin, Parkanon, Raahen, Salon, Sastamalan, Savonlinnan, Varkauden ja Ylivieskan seutukaupungit.

Yksi keskeinen syy nuorten näkemyksiin oli tutkimuksen mukaan epätietoisuus tai tunne oman alueen työllistymismahdollisuuksien riittämättömyydestä. Kyselyyn vastanneista nuorista vain 26 prosenttia kertoi, että kotikunnan alueella on yritys, jossa he voisivat aikuisena työskennellä. Yli puolet haluaisi kuitenkin saada lisätietoa oman kuntansa alueella toimivista yrityksistä.

Iisalmen kunnan projektipäällikkö Minna Pappi kertoo, että nuorten tiedonsaantia oman alueen yrityksistä on seutukaupungeissa lähdetty edistämään heti. Pappi uskoo, että seutukaupunkien yhteistyö voi olla monelle alueelle arvokas voimavara kehitystyössä.

– Vahvuus tässä hankkeessa on se, että voimme siirtää käytäntöjä keskenämme, jos jossain tehdään jo sellaista, mitä toisaalla ei ole keksitty. Kun näin selkeä viesti [nuorilta] on tullut, siihen täytyy reagoida.

Moni vierastaa teollisuusvetoisuutta

Kyselyyn vastanneet nuoret listasivat seutukaupungeissa asumisen hyviksi puoliksi rauhallisuuden, ystävät ja luonnon. Eniten kehitettävää puolestaan oli alueen palveluissa ja koulutusmahdollisuuksissa. Yhteensä 70 prosenttia vastaajista oli ylpeitä omasta kaupungistaan. 

Minna Papin mukaan pojat suhtautuivat kyselyssä tyttöjä positiivisemmin sekä alueen opiskelu- että työllistymismahdollisuuksiin. Hän arvelee syyn johtuvan seutukaupunkien työpaikkojen painottuneisuudesta teollisuuteen.

– Iisalmessa on paljon teollisuuden ja teknologian yrityksiä, jotka ehkä mielletään perinteisesti poikien aloiksi. Ne ovat kuitenkin todella hyviä työmahdollisuuksia, joissa on mahdollisuus myös päästä töihin maailmalle.

Vielä tällä hetkellä teollisuuden ala tuntuu kuitenkin vieraalta suurimmalle osalle seutukaupunkien nuorista. Kyselyyn vastanneista vain neljä prosenttia kertoi olevansa kiinnostunut työskentelemään teollisuuden parissa.

Pappi kertoo, että Iisalmessa on perustettu yhdessä oppilaitosten ja koulutushankkeiden työryhmä, jonka tehtävänä on pohtia keinoja kasvattaa alan vetovoimaa nuorten silmissä.

– Olemme saaneet jo positiivisen viestin lukiolta, että siellä lähdetään panostamaan entistä enemmän yritysvierailuihin ja yhteistyöhön.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*