Muuttuvatko kuntarajat Pohjois-Karjalassa vuonna 2020? Se nähdään lähikuukausien aikana.

Pohjois-Karjalassa ei vitkastella, kun toimeen ryhdytään. Valtimon esittämä kutsu Nurmekselle kuntaliitosneuvotteluihin otettiin totisena vastaan ja nyt selvitystyö etenee tasaista vauhtia. Alustavan suunnitelman mukaan mahdollinen valmis kuntaliitospaketti on hallitusten käsittelyssä ensi maaliskuussa ja valtuustot ottavat kantaa huhtikuussa 2019.

Kuntaliitostoimikunnan puheenjohtajana toimiva Nurmeksen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Kämäräinen ei pidä aikataulua liian tiukkana.

-Askelmerkit aikataulun suhteen on sovittu ja jo eilen kokouksessa katseltiin yhdessä liitoksen kipupisteitä. Meille tulee kaksi konsulttia töihin, jonka lisäksi teetetään ulkopuolisella asiantuntijalla painelaskelmat siitä, miltä kuntien talous näyttää lähivuosina yhdessä tai erikseen. Minusta tässä on ihan hyvin aikaa selvitysten tekemisiin ja neuvotteluihin, Kämäräinen pohtii.

Yhteistyötä paljon jo nyt

Valtimon kunnanhallituksen puheenjohtaja Anna Hölttä uskoo kuntaliitoksen olevan lähellä, mikäli kaikki menee suunnitellusti.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Toiminnallinen puoli tässä asiassa tärkeämmällä sijalla kuin taloudellinen. Meillä on jo nyt paljon yhteistä Nurmeksen kanssa. Jo ennen Siun sotea meillä oli yli 30 vuoden ajan yhteinen perusterveydenhuollon kuntayhtymä, on kehittämisyhtiö ja nyt Valtimon nuoret käyvät lukiossakin naapurissa, kun meillä ikäluokat menivät niin pieniksi, listaa kuntaliitosidean äidiksi tunnustautuva Hölttä.

-Olen ollut mukana kunnallisessa päätöksenteossa vuodesta 2001 ja kyllä tässä on tullut nähtyä, mihin ollaan menossa. Uskon valmistava tulevan rivakasti, kun touhuun ryhdytään, Anna Hölttä jatkaa.

Mitä kirjoitetaan liitosopimukseen?

Kuntaliitosasiat ovat olleet tasaisin väliajoin tapetilla Ylä-Karjalassa. Pielisen kaupunkihankkeessa oli mukana myös Lieksa muutama vuosi sitten, mutta nyt liitos harkitaan kahden kunnan voimin. Lopullinen päätösvalta asiassa on valtuutettujen käsissä ensi keväänä.

-Oleellinen asia lopputuloksen suhteen on se, millainen toiveiden tynnyri kuntaliitossopimuksesta muodostuu. Jos sinne aletaan kirjata kaikki mahdollinen, niin liitosta ei synny. Minusta olisi parasta, että sopimuksessa olisi mahdollisimman vähän konkreettisia asioita ja annetaan tulevien päättäjien päättää asioista, Matti Kämäräinen pohdiskelee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Selvityksiä on jo tehty 2 kpl. Viimeisimmän teki FCG Oy: Anja Tuimala, Anssi Hietaharju ja Jarmo Asikainen .
    Siinä esitetyt johtopäätökset ovat edelleen selvää kauraa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*