Yksi valtakunnallinen viranomainen, yhdeksän alueellista virastoa ja ympäristötehtävät sekä maatalouden valvontatehtävät AVIin. Siinä valtiovarainministeriön mielestä paras vaihtoehto, jonka pohjalta kannattaa lähteä uudistamaan valtion aluehallintoa. Ministeriö arvioi aluehallinnon uudistausvaihtoehtoja Virsu-hankkeen jatkoselvittelyssä.

Uudessa mallissa aluehallintovirastot ja maistraatit yhdistettäisiin yhdeksi valtion aluehallinnon viranomaiseksi, jonne siirrettäisiin ympäristötehtävät ja maatalousvalvonta ELY-keskuksista. Samoin ELY-keskukset ja TE-toimistot löytäisivät toisensa ja kokonaisuus muodostuisi yhdeksästä alueellisesta virastosta.

-Tämän mallin etuja ovat tehtävien viranomaisratkaisujen yhdenmukaisuus, kun olisi yksi valtakunnallinen viranomainen. Kun resursseja keskitetään yhteen, niin valtakunnan tasolla saadaan toimintaa lisää joustoja, hallitusneuvos Tarja Hyvönen kertoo.

Lähes samalle viivalle ministeriön arvioinnissa nousi malli, jossa olisi neljä aluehallinnon virastoa ja kaksi valtakunnallista virastoa. Tässä mallissa aluehallintovirastot ja ELY-keskukset yhdistettäisiin aluehallinnon viranomaisiksi, joita olisi neljä. Maistraatit olisi yksi valtakunnallinen virasto ja TE-toimistot toinen.

MainosValtiovarainministeriön jatkoselvittelyssä oli mukana kaikkiaan viisi aluehallinnon uudistusvaihtoehtoa, jotka nousivat esiin VIRSU-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on turvata palvelujen saatavuus koko maassa, vaikka euroja on käytössä aiempaa vähemmän.

Viime viikkoina poliittisessa keskustelussa on noussut aluehallinnon uudistamisen pohjaksi kansanvaltainen aluehallinto, jossa valtion aluehallinto laihdutetaan ja maakunnat tulisivat entistä vahvemmiksi toimijoiksi. Mikäli tähän päädytään hallitusneuvotteluissa, niin aluehallinnon toteuttamista on syynättävä uudestaan.

-Jos lähdetään uudistamaan aluehallintoa kansanvaltaisen aluehallinnon pohjalta, niin siinä tilanteessa pitää katsoa, mitä tehtäviä siirtyy maakuntiin ja mitä jää valtiolle. Sen mukaan pitää sitten hallintoa uudistaa, hallitusneuvos Tarja Hyvönen arvioi.

 

VVM tiedote

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*