Valtiovarainministeriön esittämä luonnos kuntalain 142 ja 144 §:n uudistamisesta on saanut puoltavan vastaanoton. Valtiovarainministeriö sai muutosehdotusta koskien yhteensä 103 lausuntoa, joista suurin osa piti kuntalain muuttamista perusteltuna ja tarkoituksenmukaisena. Useimpien kuntien lisäksi uudistusta kannattivat muun muassa työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto ry.

Lausunnolla ollut luonnos kuntalain muuttamisesta ehdottaa muutoksenhakua koskevaa sääntelyä uudistettavaksi niin, että muutoksenhaku hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttäisi valituslupaa. Uudistuksen tavoitteena on muutoksenhakujärjestelmän yhtenäistäminen ja lainvoimaisen päätöksen entistä nopeampi saavuttaminen.

Valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Mervi Kuittinen kertoo, että valtiovarainministeriössä on käyty läpi lausuntopalaute, jonka perusteella esitysluonnokseen tehdään vielä eräitä tarkennuksia. Kuittinen osasi odottaa myönteistä suhtautumista asiaan, joka hänen mukaansa on jatkumoa lainkäytön kehittämisessä.

– Valituslupamenettely on jo erityislakien nojalla käytössä aika laajasti kunnan päätöksissä ja tulee pääsäännöksi myös uudessa laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa.

Hallituksen esitys pyritään antamaan eduskunnan käsiteltäväksi jo lokakuun aikana. Lainsäädäntöneuvos Kuittisen mukaan aikataulu johtuu siitä, että lain on tarkoitus tulla voimaan samaan aikaan oikeudenkäyntiä hallintoasioissa koskevan yleislain kanssa vuoden 2020 alussa.

Juttua korjattu tiistaina 17.9. kello 10.39: Tekstistä korjattu korkein oikeus korkeimmaksi hallinto-oikeudeksi.

TEKSTI: ANNI LINDGREN

Avatar
Kuntalehti
kuntalehti@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*