Valtuutettu, johda tiedolla ja taidolla

Kuva: Anssi Kumpula
Kunnanvaltuustoissa päätetään vuosittain maanlaajuisesti jopa 16,3 miljardin euron käytöstä sekä palveluista, jotka koskettavat jokaista suomalaista. Ei siis ole samantekevää, miten näitä päätöksiä tehdään.
Uudelle valtuutetulle kunnallinen päätöksenteko voi aluksi tuntua haastavalta, mutta hyvä kuntastrategia, selkeä tiedolla johtamisen malli sekä valtuutettujen huolellinen perehdytys tukevat onnistumista. FCG Finnish Consulting Group on auttanut kuntia tässä työssä jo vuosikymmenten ajan.
Kaikki lähtee strategiasta – osallistu sen laatimiseen
Laadukas kuntastrategia ohjaa kunnan toimintaa ja mahdollistaa tarvittaessa suuretkin muutokset. Strategia on lain mukaan vähintään tarkistettava valtuustokauden aikana, mutta moni kunta tarvitsee nyt laajempaa uudistusta muuttuvan toimintaympäristön vuoksi.
– Valtuutetun kannattaa olla aktiivinen strategiatyössä, sillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen. Kannattaa tutustua huolella toimintaympäristöanalyyseihin sekä oman kunnan tilanteeseen, vinkkaa FCG:n talouden ja johtamisen liiketoimintaa johtava Kimmo Haapasalo.
Haapasalo tietää, mistä puhuu. FCG on auttanut jo toista sataa kuntaa, hyvinvointialuetta ja julkisomisteista organisaatiota strategian uudistamisessa ja jalkauttamisessa. Myös erilaiset kyselyt, selvitykset ja tietotuotteet tukevat päätöksentekoa.
Mistä on hyvä kunnanvaltuutettu tehty? Hyödynnä kouluttautuminen!
Hyväkään strategia ei muutu todeksi ilman sujuvaa valtuustotyöskentelyä. On tärkeää varmistaa, että jokaisella valtuutetulla on riittävät tiedot rooliinsa liittyvistä vastuista ja odotuksista sekä kunnan toiminnasta alusta asti.
– Kuntien kohtaamat keskeiset kysymykset ja haasteet saattavat vaihdella, mutta samat päätöksenteon lainalaisuudet pätevät valtuustokaudesta toiseen. Siksi aloittelevankin valtuutetun pitäisi tuntea ne, kiteyttää FCG:n koulutus- ja tapahtumapalveluista vastaava liiketoimintajohtaja Essi Koskenvesa.
FCG:n ja Kuntaliiton yhteistyössä laatimat kunnanvaltuustojen perehdytyskoulutukset on vuosien mittaan hiottu valtuustojen tarpeisiin. Niissä käsitellään muun muassa kunnan tehtävät, talous, päätöksentekojärjestelmä sekä valtuutetun rooli.
– Nämä oppimalla valtuutetulle rakentuu tukeva peruspilari, jonka avulla pärjää varmasti, Koskenvesa kannustaa.
Viime valtuustokauden alussa FCG:n kiiteltyjä perehdytyskoulutuksia hyödynsi yli kolmannes Suomen kunnista.
Muista kuntien välinen yhteistyö
Alkuun pääsee siis ymmärtämällä päätöksenteon periaatteet ja kunnan strategiset tavoitteet. FCG:n asiantuntijoiden viimeinen vinkki on yhteistyö.
– Strategiatyöskentelyssä näen usein, miten valtuuston jäsenet ja viranhaltijat tutustuvat ja oppivat luottamaan toisiinsa. Samankaltaista yhteistyötä olisi tärkeää edistää myös kuntien välillä – etenkin tilanteessa, missä resurssit tiukkenevat monilla alueilla, Kimmo Haapasalo pohtii.
Myös Essi Koskenvesa kannustaa tutustumaan rohkeasti kuntapäättäjiin ympäri Suomen.
– Erilaiset tapahtumat, kuten puheenjohtajistolle suunnatut Kuntapuheenjohtajapäivät ovat hyviä tilaisuuksia verkostoitua laajemmin. Niihin kannattaa tarttua, hän muistuttaa.
FCG kunnanvaltuustojen tukena – tutustu palveluihimme
- Strategiatyö – Olemme luotettu kumppani, kun on aika päivittää kuntastrategia.
- Luottamushenkilökoulutukset – Viime valtuustokauden alussa koulutimme yli sata valtuustoa. Palautekeskiarvo koulutuksista oli kiitettävät 4,2/5.