Vanhustenviikon jokaiselle päivälle on määritelty oma luontoaiheinen teemansa. Kuvituskuva: Ilkka Vuorinen

Vanhustenviikkoa vietetään parhaillaan eri puolilla Suomea. Vanhustenviikko päättyy 10.10.
Perinteistä viikkoa edeltäneenä sunnuntaina (3.10.) toteutui vanhustenpäivä, jota on vietetty vuodesta 1954 lähtien.

Vanhustyön keskusliitto kannustaa kuntia ja yhteisöjä järjestämään kuluvan viikon aikana tapahtumia ja toimintaa ikääntyneille ihmisille ympäri Suomen.

Perinteen on aloittanut ja sitä on siitä lähtien vaalinut Vanhustyön keskusliitto, jonka toiminnanjohtaja Anni Lausvaara kertoo, että tapahtumia on tarjolla mukavasti myös tänä vuonna.

– Ympäri maata, lähes kaikista Suomen kunnista on saatu ilmoituksia, että tapahtumia järjestetään monipuolisesti tälläkin kertaa. Tapahtumien maantieteellinen kattavuus on laaja, mutta Ahvenanmaalta meille ei ole toistaiseksi ilmoitettu tapahtumia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii tänäkin vuonna teemaviikon suojelijana.

”Ruokakulttuuri on vahvasti esillä”

Vanhustenviikkoa on juhlittu vuodesta 1971 alkaen.

– Tämän vuoden teemana on Luonto antaa voimaa. Se on vaikuttanut olevan innostava teema, jota on lähestytty monesta eri näkökulmasta. Esimerkiksi ruokakulttuuri on vahvasti esillä ja se, mitä luonnon antimia onkaan saatavillamme, Lausvaara sanoo.

– Tiedämme nykyisin entistä enemmän, minkälaisia terveysvaikutuksia luonnossa vietetyllä ajalla on ihmiselle.

Vanhustenviikon jokaiselle päivälle on määritelty oma luontoaiheinen teemansa. Samalla liitto on koonnut päiväkohtaisia teemavinkkejä, millaista ryhmäkeskustelua tai toimintaa iäkkäiden ihmisten iloksi voi järjestää.

Lausvaara näkee, että iäkkäille on turvattava mahdollisuus ylläpitää luontosuhdettaan ja mahdollisuus nauttia luonnosta toimintakyvystä riippumatta.

Luonto on huomioitava jo iäkkäiden asuinpalveluja rakennettaessa, tekemällä lähiluontokohteista helposti saavutettavia, esteettömiä ja turvallisia liikkua, Lausvaara lisää.

”Viikko on aktivoinut kuntia”

Vanhustenpäivää on vietetty jo vuosikymmenien ajan lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Näin tehtiin myös tänäkin vuonna.

Liitto järjesti perinteisen päivän valtakunnallisen pääjuhlan Ähtärin kaupungin ja paikallisten toimijoiden kanssa sunnuntaina Etelä-Pohjanmaalla. Lausvaara oli mukana ja esitti (3.10.) juhla-avauspuheen Ähtärissä. Vanhustenpäivää vietettiin jo 68. kerran.

– Vanhustenviikko on aktivoinut kuntia, seurakuntia, vanhusalan toimijoita ja eri yhteisöjä tapahtumien järjestämiseen kasvavissa määrin, Lausvaara arvioi.

– Vanhustenviikon tulevaisuus näyttää hyvältä, tällaisille teematapahtumille vaikuttaa olevan tarvetta ikäihmisten keskuudessa Suomessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä