Vantaan kaupungin omistama Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy on Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan toiminut hankintalain vastaisesti ostaessaan vesivahinkoihin liittyviä hätä- ja päivystystöitä ilman kilpailutusta. Vuosien 2022-2023 välisenä aikana in-house-yhtiö Vantti osti yksittäiseltä huoltoyritykseltä vesivahinkoihin liittyviä töitä kilpailuttamatta yli 290 000 eurolla.

Hankinnat tehtiin tyypillisesti puhelimitse ja ne vahvistettiin myöhemmin sähköpostilla. Hankinnoista ei julkaistu hankintailmoituksia tai tehty kirjallisia hankintapäätöksiä tai -sopimuksia. Yhtiöltä tilatut työt olivat tyypillisesti vesivahinkojen hätä- ja päivystystöitä.

KKV:n mukaan näiden töiden hankinnat muodostivat luontevan hankintakokonaisuuden, jonka arvo ylitti hankintalain kansallisen kynnysarvon, joten hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa. KKV antoi Vantti Oy:lle huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä.

Laittomat suorahankinnat tulivat ilmi Vantaan kaupungin vuonna 2022 toteuttamassa sisäisessä tarkastuksessa. Sisäisen tarkastusraportin mukaan A-Kumppanit Oy ei ollut vuoden 2015 jälkeen ollut kaupungin tai Vantin puitesopimustoimittaja. Tästä huolimatta Vantti oli hankkinut vuosien 2016-2022 välisenä aikana vesivahinkotöitä yhtiöltä yli miljoonan euron arvosta.

Ratkaisu kokonaisuudessaan on KKV:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*