Jyväskylässä etsitään lisää liikuntaluotseja, joiden kanssa halukkaat pääsisivät tulevana talvena vaikka ulkoilemaan. (Kuva: Jyväskylän kaupunki/Kirsti Pehkonen)

Ilman palkkaa työskentelevistä vapaaehtoisista avustajista on muodostumassa entistä merkittävämpi voimavara kuntien eri toiminnoissa. Vapaaehtoistoiminta ei ole työntekijöiden korvaamista, vaan ennalta ehkäisevää ja kuntien palveluja täydentävää ruohonjuuritason toimintaa, jossa maallikkokin voi ojentaa auttavan kätensä.

Juttu- ja ulkoiluseura, ruokailussa avustaminen, tapahtumien järjestäminen ja musiikkiesitykset ovat vain pieni osa vapaaehtoistoiminnan kirjosta. Jokainen vapaaehtoinen auttaa lähimmäistään kykyjensä ja oman aikataulunsa mukaan.

Apukäsiä sairaalaan

Helsingin kaupungilla on jo avustajalistoillaan 1700 vapaaehtoista. Sosiaali- ja terveysvirastossa vapaaehtoisia toimii asukastaloilla, lastensuojelun asiakaslapsien ja –nuorten parissa, kehitysvammaisten ihmisten sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujien parissa.

-Tarvittaessa koulutamme vapaaehtoiset, mutta se riippuu ihan tehtävästä, jota he tulevat hoitamaan. Tehtävät eivät ole mitenkään vaativia, mutta pääsääntöisesti vapaaehtoiset koulutetaan, vapaaehtoistyön koordinaattori Eliisa Iivanainen Helsingin kaupungilta kertoo.

MainosParhaillaan kaupunki hakee uusia vapaaehtoisia Marian sairaalassa tapahtuvaan vapaaehtoistyöhön. Asiasta järjestetään kaikille kiinnostuneille avoin tiedotustilaisuus torstaina 8.10. ja ennen vapaaehtoistyöhön pääsemistä edessä on vielä ilmainen koulutus.

Liikuntaa ja kulttuuria

Jyväskylän liikuntapalvelut kouluttaa ensi viikolla puolestaan vapaaehtoisia liikuntaluotseja. Liikuntaluotsien tehtävänä on innostaa ja tukea ihmisiä, jotka kokevat tarvitsevansa apua liikkumisessa. Luotsit ovat apuna ulkoillessa, uimahallilla tai vaikkapa kuntosalilla.

-Luotsitoiminta on pyörinyt pari vuotta, mutta kyllä se vielä on aika pientä. Meillä on pula vapaaehtoisista luotseista. Mitään erityistaitoja ei tarvita, vaan riittää kun on kiinnostunut vapaaehtoistyöstä, Tiina Kurittu Jyväskylän liikuntapalveluista kertoo.

Tampereella taas etsitään parhaillaan yli kuusikymppisiä teknologialuotseja ikäihmisille. Jos digikameran toiminnot ovat tuttuja ja älypuhelin pysyy hanskassa, niin työsarkaa vapaaehtoiselle vertaisohjaajalle on tiedossa. Jo aiemmin Tampereella on päässyt liikuntaluotsin kanssa lenkille tai kulttuuriluotsin kanssa vaikkapa taidenäyttelyyn.

-Liikuntaluotseja tarvitaan lisää, mutta kulttuuriluotseja on tällä hetkellä riittävästi. Toki silläkin puolella joihinkin yksittäisiin paikkoihin luotseja voidaan tarvita, mutta enemmän meillä on kulttuuripuolella pula asiakkaista, toteaa Pilvi Tuomainen Tampereen kaupungilta.

 

Vapaaehtoistoiminnasta

Helsingissä

Tampereella

Jyväskylässä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*