Helsingissä tiukaksi ennakoitu kisa pormestarin paikasta vihreiden ja Anni Sinnemäen ja toisaalta kokoomuksen ja Jan Vapaavuoren kesken päättyi Vapaavuoren selkeään voittoon. (Kuva: Liisa Takala)

Pormestarivaali toi ratkaisun ilmeisesti kahteen neljästä pormestarikunnasta. Helsingin lopputulos tuli täysin selväksi. Kokoomus ja vihreät olivat etukäteen ilmoittaneet, että pormestarinpaikka kuuluu suurimmalle puolueelle, ja kokoomus tuli suurimmaksi yllättävän selvästi. Tampereella pormestarin paikasta kisaavat ehkä edelleen SDP ja kokoomus. Tosin SDP:llä ei ainakaan ennen vaaleja vielä ollut ehdokasta. Pirkkalassa paikan vienee SDP:ltä kokoomuksen ehdokas. Tuusulassa vasta aletaan etsiä ehdokkaita.

Yksi vaalien yllätyksistä oli Jan Vapaavuoren, kok., historiallisen suuri henkilökohtauinen äänimäärä Helsingin pormestarivaaleiksi leimatussa kuntavaaleissa. Vapaavuoren lähes 30 000 ääntä on tilastojen suurin henkilökohtainen äänimäärä kuntavaaleissa. Edellinen ennätys oli Ben Zyskowiczilla, kok., niinikään Helsingissä vuonna 1996. Hän keräsi tuolloin vajaat 12 000 ääntä.

Kokoomuksen kannatus kokonaisuudessaan nousi Helsingissä 1,5 prosenttiyksikköä, kun se koko maassa laski 1,6 prosenttiyksikköä. Vapaavuori on jo ehditty julista kokoomuksen pelastajaksi, kun puolue säilytti suurimman kuntapuolueen aseman. Olisi kokoomus tosin suurimman puolueenpaikkansa säilyttänyt ilman Vapaavuoren ääniäkin.

Viesti suosikista pormestariksi

Sekä Vapaavuoren henkilökohtainen äänimäärä että kokoomuksen kannatuksen kasvu Helsingissä valtakunnalisesta trendistä poiketen on yleisesti tulkittu selväksi kannanotoksi pormestarikysymyksessä.
Vapaavuori ja kokoomus jättivät selvästi taakseen Helsingin kakkosen, vihreät, vaikka etukäteen kisasta ennakoitiin tulevan äärimmäisen tiukka, ja vihreät joissakin mielipidetutkimuksissa jopa johtivat.

Kokoomuksen kannatus oli 28,4 prosenttia ja vihreitten 24,1. Tosin vihreät olivat Helsingin suurin voittaja Vihreitten kannatus kavoi 1,8 prosenttiyksikköä.

Henklilökoohtaisissä äänimäärissä Helsingin pormestsriehdokkaat jäivät kauas vapaavuoresta. Vihreiden Anni Sinnemäki keräsi noin 8 900 ääntä, SDP:n Tuula Haatainen runsaat 7 400, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vajaat 5 300 ja RKP:n Eva Biaudet vajaat 3 600. Muut pormestariehdokkaat jäivät alle 2 000 äänen.

SDP etsii ehdokasta Tamperella

Tampereella tilanne ei ole yhtä selvä. Puolueet eivät tehneet etukäteen selväksi, että pormestariksi tulee suurimman puolueen ehdokas samalla tavalla kuin helsinkiläiset suuret puolueet.

SDP sai Tampereella 15 valtuutettua ja 22,1 prosenttia äänistä. Kokoomuksen tulos oli 15 ja 21,6 prosenttia. Vihreät tulivat kolmanneksi 14 valtuutetulla ja 20 prosentin kannatuksella. Tampereella tarkistuslakseknta voi kuitenkin vielä muutta kuviota. Kysymys on 99 äänen erosta.

Sosiaalidemokraatit ovat jo julistaneet paikan kuuluvan itselleen. Heillä ei kuitenkaan ollut etukäteen pormestariehdokasta, vaikka halukkaaksi ilmoittautui muun muassa SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly. Hän sai SDP:n listalla toiseksi eniten ääniä. Myös nykyinen apulaispormestari Pekka Salmi on ilmoittautunut tehtävään.

Vihreät tulivat Tampereella kolmanneksi14 valtuutetulla ja 20 prosentin kannatuksella. Heidän pormestariehdokkaansa Anna-Kaisa Heinämäki jatkanee apulaispormestarina.

Kokoomuksen pormestariehdokas oli nykyinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Puolue mielellään näkisi hänen jatkavan. 2008 kokoomus vei pormestarin paikan sosiaalidemokraateilta sopivalla liittoutumisella, vaikka SDP oli suurin.

Tampereella on tavallista selkeämmin ollut hallitus–oppositio‑asetelma, ja valtaa ovat käyttäneet kokoomus, SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.

Neuvottelut Tampereella alkavat jo tänään maanantaina SDP:n johdolla.

Pirkkalassa valtikka siirtyy

Pirkkalassa valta ilmeisesti vaihtuu, ja pormestarin paikka siirtyy SDP:ltä kokoomukselle. Kokoomus sai 14 paikkaa ja 30,1 prosentin kannatuksen. SDP:n tulos oli 12 paikkaa ja 27,1 prosenttia. SDP ei saisi enemmistöä edes liittoutumalla vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa. Kokoon tulisi 21 ääntä 43:sta.

Pirkkalan kokoomus asetti jo hyvissä ajoin pormestariehdokkaakseen Marko Jarvan, joka tehtävään myös valittaneen.

Nyt Pirkkalan pormestarina istuu SDP:n Helena Rissanen, joka ei ollut enää vaaleissa ehdolla. SDP:n ehdokas oli sitoutumaton Janika Laine.

Tuusulassa sekava tilanne

Tuusulan pormestaritilannetta on pidetty kummajaisena jo etukäteen. Puolueet, jotka halusivat pormestarimallin, eivät kuitenkaan etukäteen löytäneet kovasti kiinnostuneita pormestariehdokkaita. Vasemmistoliitto oli innokkain tarjoamaan pormestaria. Ehdokas oli Pekka Heikkinen. Vasemmistoliitto tuskin kuitenkaan vie paikkaa kahden valtuutetun ryhmänvoimin.
Epäselvän pormestaritilanteen lisäksi Tuusulassa on kiinnostavaa kokoomuksen romahdus. Äänistä katosi 6,7 prosenttiyksikköä. Puolue jätti näkyviä edustajiaan pois listalta viime hetkellä näille itselleen kertomatta. Yksi listalta pudotetuista, tämänhetkinen kunnanhallituksenpuheenjohtaja Sanna Kervinen, ehti kuitenkin viime tipassa koota taakseen valitsijayhdistyksen ja tuli valituksi toiseksi suurimmalla äänimäärällä.

Kokoomuksella on ollut Tuusulassa muutenkin ristiriitoja. Kunnan kolmannessa valtaryhmittymässä, Tuusulan puolesta ‑ryhmässä on näkyvä kokoomustaustainen edustus.

Oletettavasti sosiaalidemokraatit hakevat nyt keskuudestaan sopivan ehdokkaan pormestariksi.

Tuusulan tilanne on harvinainen myös sikäli, että siellä on kymmenen valtuustoryhmää. Mikäli Tuusulassa äänestetään pormestarista, enemmistöön tarvittaneen käytännössä kaksi kolmesta suuresta ja ainakin yksi keskisuuri tai pienryhmä päälle.

Siirtyminen pormestarijärjetelmään aiheutti Tuusulassa erilaisia kiistoja ja repeämiä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*