Kevan kokoaman tietopaketin mukaan maakuntien välillä on suuria eroja kuntoutuksen tuloksissa.

Ammatilliseen kuntoutukseen, työkykyasioihin ja työterveysyhteistyöhön panostaminen kannattaa. Kevan tuoreen selvityksen mukaan maakuntien välillä on tässä suuria eroja, kun onnistumisia ammatillisessa kuntoutuksessa mitataan tilastojen valossa. Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on auttaa työkyvyttömyysriskissä olevia ihmisiä palaamaan töihin ja jatkamaan työelämässä.

Tilastojen kärjestä löytyvät Etelä-Karjala ja Etelä-Pohjanmaa, joissa kuntatyöntekijöiden kohdalla kuntoutuminen työkykyiseksi onnistui muuta maata paremmin. Kun mukaan lasketaan myös kuntoutuksen jälkeen opintoja jatkaneet ja työkykyiset työnhakijat, niin onnistuneiden kuntoutusten osuus oli peräti Etelä-Karjalassa 88 prosenttia ja Etelä-Pohjanmaalla 85.

-Maakunnat, joissa kuntatyönantajat panostavat varhaiseen tukeen, onnistuvat paremmin myös ammatillisessa kuntoutuksessa. Kun ollaan hyvissä ajoin liikkeellä jo ennen kuin ollaan kuntoutustuella, niin tulokset ovat luonnollisesti parempia. Iso ero syntyy myös siinä, onko työkyvyttömyysriskin alla oleva henkilö ison työnantajan palveluksessa vaiko työttömänä. Jos työnantajapuoli sitoutuu kuntoutukseen, niin sopiva työpaikka löytyy kuntoutuksen jälkeen helpommin, Kevan kuntoutuspäällikkö Sirpa Reijonen kertoo.

Keskimäärin noin 77 prosenttia kuntoutuksen läpi käyneistä kunta-alan henkilöistä pystyi palaamaan takaisin työelämän palvelukseen. Numeroiden valossa heikoimmin maakunnista onnistuttiin Keski-Suomessa, jossa vain 69 prosenttia tehdyistä kuntoutussuunnitelmista päättyi onnistumiseen. Työnantajalle onnistunut kuntoutus näkyy pienentyneinä työkyvyttömyyskustannuksina.

Tietopaketti kokonaisuudessaan Kevan sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä