Kuva: Seppo Haavisto
Moniko lapsi palaa päiväkotiin? Tämä on yksi iso kysymys kunnissa, samoin kuin koronapandemian mahdollinen toinen aalto.

Kuntien varhaiskasvatuksesta vastaavilla ei ole lomalta paluussa pehmeää laskua. Moni asia muuttuu, eikä kaikkia niiden vaikutuksia pystytä ennakoimaan.

Elokuun alusta oikeus varhaiskasvatukseen ei enää riipu lapsen vanhempien työssäkäynnistä, opiskelusta, työttömyydestä tai perhe- ja hoitovapaista.

Myös päiväkotien henkilöstön ja lasten suhdeluku muuttui. Kun tätä ennen yhtä aikuista kohden sai olla kahdeksan lasta, nyt luku on seitsemän.

Sipilän hallituksen linjaukset toisin sanoen puretaan.

Jarkko Lahtinen, Kuntaliiton varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö, kuvaa tilannetta eri kunnissa hyvin erilaiseksi.

Kun lakiesitystä valmisteltiin, opetus- ja kulttuuriministeriö kartoitti kuntien tilannetta.

Reilut 130 kuntaa rajasi varhaiskasvatuksen oikeutta aiemman Sipilän hallituksen linjauksen mukaisesti – eli rajasivat varhaiskasvatuksen enintään 20 tuntiin viikossa, kun se oli mahdollista. Saman verran kuntia oli ottanut käyttöön suhdeluvun kahdeksan lasta yhtä aikuista kohden.

– Ei voi tulkita kuitenkaan, että samat kunnat olisivat tehneet samat linjaukset, niissä mentiin ristiin. On kuntia, jotka eivät toteuttaneet kumpaakaan Sipilän hallituksen linjausta, joten niissä mikään ei muutu.

Päätös nyt voimaan tulleista uusista linjauksista tehtiin joulukuussa. Voisi siis ajatella, että kunnissa on ollut aikaa valmistella uusia käytäntöjä, mutta koronapandemia sekoitti tilannetta.

– Valmistelut ovat haastavassa vaiheessa. Kunnissa on äärimmäisen vaikea arvioida, kuinka paljon lapsia tulee paikalle, siis millaisia ratkaisuja perheissä tehdään.

Uusi lisähaaste tulee ryhmäkokojen muutoksesta: kun aiemmin kolmella työntekijällä on voitu järjestää maksimissaan 24:n yli 3-vuotiaan varhaiskasvatus, nyt lapsia saa olla 21. Mihin nuo kolme lasta siirretään, jos ryhmät ovat olleet täydet?

– Elokuu on aina alalla hankala, mutta nyt liikkuvia osia on tavallistakin enemmän.

Myös Touhulan tilanne tietää lisää pähkäiltävää kuntiin, jossa yksityinen päiväkotiketju on lopettanut toimintansa.

Isot pudotukset maksutuloihin

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut pienenevät elokuussa. Ylin maksu pieneni eurolla, lisäksi vanhempien tulorajoja nostettiin, mikä kurittaa omalta osaltaan kuntataloutta.

Keväällä moni kunta teki ratkaisun maksuhyvityksistä, kun lapset jäivät kotihoitoon. Karkeiden arvioiden mukaan ainakin 20 prosenttia maksutuloista on voinut pudota.

Jatketaanko maksuhyvityksiä syksylläkin, jos lapset pidetään edelleen kotona?

– Kunnissa ei ole vielä päätetty mahdollisista syksyn maksuhyvityksistä, Lahtinen kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*