Sosiaali- ja terveysvaliokunta on ensimmäisiä ratkaisuehdotuksia ongelmakohtiin pöydällensä saanut. Riittääkö ministeriöiden mallit valiokunnalle? Entäpä aika käsittelyyn? Ja kannatus lakipaketin hyväksymiseen? (Kuva: Liisa Takala)

Peruslakivaliokunta kysyi ja ministeriöt vastasivat. Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö toimittivat ensimmäiset ratkaisuehdotuksensa perustuslakivaliokunnan esittämiin kysymyksiin tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Valinnanvapauspaketin osalta ratkaisuehdotuksia ongelmakohtiin on luvattu keskiviikolle.

Hallituksen reformiministerityöryhmän hyväksymissä vastauksissa esitetään muutoksia muun muassa maakunnan yhtiöittämisvelvollisuuteen, tietojensaantioikeuteen, omaisuusjärjestelyistä kunnille maksettaviin korvauksiin, maakuntien rahoitukseen, maakuntavaalien ajankohtaan ja maakuntavaltuuston ensimmäiseen toimikauteen. Tarkkoja vastauksia ongelmakysymyksiin ei julkisuuteen tässä vaiheessa kerrota ministeriön toimesta, sillä ratkaisuehdotusten julkaisemisesta päättää asiaa parhaillaan käsittelevä sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Jotain kuitenkin selviää valtioneuvoston tiedotteen perusteella. Tosin tiedote pureutuu asioihin perin yleisellä tasolla.

-Rahoituksen poikkeussäännöksiin ehdotetuilla muutoksilla pyritään perustuslakivaliokunnan vaatimuksen mukaisesti varmistamaan sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvien perusoikeuksien toteutuminen. Maakuntaindeksin muutoksella taas varmistetaan, että poikkeusmekanismien käyttöön ei olisi tarvetta. Rahoitusmallin perusrakenteeseen ei esitetä muutoksia, todetaan valtioneuvoston tiedotteessa.

-Uudistukseen liittyvistä omaisuusjärjestelyistä kunnille maksettavien korvauksien rajaa ehdotetaan alennettavan sekä sääntelyä täydennettävän yleislausekkeella. Yleislausekkeen tarkoituksena olisi, että korvausta maksettaisiin myös silloin, kun korvausrajat eivät ylittyisi mutta omaisuusjärjestelyjen vuoksi kunnan itsenäinen taloudellinen päätösvalta muutoin vaarantuisi, tiedotteessa lukee.

Maakuntavaalien osalta perusvaliokunta katsoi, että vaalit voidaan järjestää aikaisintaan kuuden kuluttua lakien vahvistamisesta. Vastavetona ministeriöt esittävät, että maakuntavaltuustojen ensimmäinen istuntokausi kestäisi toukokuuhun 2025 asti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä